Uutinen

EMA arvioi deksametasonin käyttöä koronapotilailla

27.07.2020 | 12:12

Teksti : TARU VANHALA

Alustavien tulosten mukaan lääke vähentää kuolleisuutta lisähappea vaativilla potilailla.

Euroopan lääkevirasto EMA käynnistää arvioinnin kortikosteroidilääke deksametasonin käytöstä sairaalaan joutuneiden covid-19-potilaiden hoidossa. Arviointi pohjautuu RECOVERY-tutkimukseen, jossa tutkittiin deksametasonin vaikutuksia lisähappea saavilla aikuisilla potilailla.

Tutkimuksessa potilaille annettiin kymmenen päivän ajan 6 milligrammaa deksametasonia joko oraalisesti tai suonensisäisesti. Kuolleisuus 28 päivän tarkkailujakson sisällä väheni mekaanista lisähappea saavien kohdalla 35 prosenttia. Non-invasiivista, nenä- tai kasvonaamarin kautta lisähappea saavien kuolleisuus pieneni 20 prosenttia.

Lievemmissä tautitapauksissa deksametasonilla ei ollut vaikutusta potilaiden selviytymiseen.

Useita valmistajia

Toistaiseksi koronaviruksen aiheuttamaan covid-19-taudin hoitoon EU:n sisällä on hyväksytty vain viruslääke remdesiviiri. Patenttisuojatun lääkkeen hinta ja saatavuus on herättänyt huolta ympäri maailmaa. Heinäkuun alussa uutisoitiin, että Yhdysvallat osti koko heinäkuun remdesiviirituotannon sekä 90 prosenttia elo- ja syyskuun tuotannosta.

Kortikosteroidi deksametasonin kohdalla vastaavat ongelmat ovat epätodennäköisempiä. Lääke on ollut pitkään käytössä autoimmuunisairauksien ja syövän hoidossa ja sitä valmistavat useat eri lääketehtaat.

EMA antaa lausunnon RECOVERY-tutkimuksen tuloksista ja deksametasonin mahdollisesta käytöstä koronaviruksen aiheuttaman covid-19-taudin lääkehoidossa.