Potilasturvallisuus olisi voinut vaarantua, jos tukholmalaisapteekit olisivat jatkaneet... Lue lisää »

Nenäpäivä-keräys auttaa lapsia koronan keskellä yhteensä 17 maassa yhdeksän luotettavan... Lue lisää »

Suurentunut lipoproteiini (a) -pitoisuus on itsenäinen sepelvaltimotaudin sekä sydän- j... Lue lisää »

Lisääntyvä verkkokauppa on muuttanut myös Ruotsin kivijalka-apteekkeja. Lue lisää »

Sähköinen resepti paransi potilaiden lääkityksen hallintaa ja johti lääkehoidon laadun ... Lue lisää »

Elämänkokemus tekee ihmisten kohtaamisesta helpompaa

Apteekkityö   24.08.2020 11:41  TARU VANHALA TARU VANHALA

,

”Apteekissa koen olevani osa terveydenhuoltoa. Asiakaspalvelu ei ole mielestäni pelkästään reseptin toimittamista, vaan asiakkaan tilannetta pyritään katsomaan kokonaisvaltaisemmin”, Susanna Hautakangas kertoo.

U-käännös: Moni apteekin ulkopuolella työuraa tehnyt haaveilee paluusta tiskin taakse, mutta epäilee, riittävätkö taidot enää apteekkityöhön. Proviisori Susanna Hautakangas kertoo, mikä apteekkityössä veti takaisin pitkänkin tauon jälkeen.

Riihimäen Aurinko Apteekissa vastassa on aurinkoinen hymy. Vuosi sitten apteekkityöhön palannut proviisori Susanna Hautakangas nauttii työstään, ja sen huomaa. Hautakangas työskenteli myyntilupa-asiantuntijana lääketeollisuudessa, mutta huomasi kaipaavansa takaisin apteekkiin – juuri niistä syistä, joiden takia nuorempana vältteli apteekkityötä.

– Aikaisemmin asiakaspalvelu tuntui hirveän raskaalta. Asiakkaiden kohtaaminen oli vaikeaa, ja huonot asiakaskohtaamiset aiheuttivat stressiä, Hautakangas kertoo.

Nykyään hän nauttii asiakaspalvelusta apteekissa ja sen pienistä haasteista. Elämänkokemus auttaa ymmärtämään asiakkaita ja ajattelemaan asioita heidän kannaltaan.

– Iän myötä kertyy kokemusta. Ihmisten kohtaaminen on helpompaa, ja hankalat tilanteet osaa suhteuttaa osaksi työtä eikä niitä ota henkilökohtaisesti, Hautakangas sanoo.

Apteekkityö ei aluksi houkutellut

Nuorena Susanna Hautakangas halusi lääkäriksi ja haki opiskelemaan proviisoriksi puolivahingoissa. Jo opiskeluaikoina Hautakankaalle oli selvää, että hän hakeutuu töihin tutkimus- tai lääketeollisuuspuolelle.

– Näin itseni vahvasti teollisuus- tai viranomaispuolella, apteekkityö ei houkutellut.

Ilmiö on tuttu alalla. Teoreettisten opintojen jälkeen apteekkityö ei välttämättä tunnu vastaavan koulutusta. Apteekissa tarvittavia taitoja, kuten asiakkaiden kohtaamista sekä myyntiä ja markkinointia, sisältyi farmasian tutkintoihin Hautakankaan opiskeluaikoina todella vähän.

Valmistumisensa jälkeen Hautakangas työskenteli tovin Lääketietokeskuksessa ja kymmenisen vuotta osa-aikaisena proviisorina apteekissa Hyvinkäällä.

– Kun lähestyin neljääkymmentä, ajattelin että jos sinne teollisuuden puolelle haluan, sinne olisi mentävä nyt, Hautakangas sanoo.

Hän sai paikan myyntilupa-asiantuntijana lääketeollisuuden palveluyrityksestä vuonna 2014. Vaikka työ oli mielekästä ja työyhteisö mukava, ajatukset alkoivat palata takaisin apteekkiin.

– Aloin miettiä, onko toimistossa istuminen kuitenkaan sitä, mitä jaksan tehdä eläkeikään asti. Tajusin, että tykkäsin tosi paljon olla apteekissa.

Nykyään Susanna Hautakangas nauttii asiakaspalvelusta apteekissa. Elämänkokemus auttaa ymmärtämään asiakkaita ja ajattelemaan asioita heidän kannaltaan.

Tuotevalikoma piti opetella uudestaan

Ensimmäinen työpäivä apteekissa yli viiden vuoden jälkeen jännitti Hautakangasta. Haastavinta paluussa oli apteekin muuttunut tuotevalikoima.

– Kyllä tässä aikaa on mennyt, että on saanut tietonsa ajan tasalle, varsinkin itsehoitopuolella. Muutaman kerran, kun asiakas on kysynyt tuotetta nimellä, ei ole ollut mitään hajua edes siitä, minkä tuoteryhmän valmisteesta on kyse, hän naurahtaa.

Tilanteista on kuitenkin aina selvitty kollegoiden avulla. Työkaverien asennetta ja kärsivällisyyttä hän kiitteleekin vuolaasti.

– Kellään ei ole ollut vielä kertaakaan tuskastunutta ilmettä. Kaikilta voi kysyä neuvoa ja kaikki auttavat.

Perehtymistä ovat vaatineet myös muuttuneet hoitokäytännöt, Kelan ohjeistukset ja tietosuoja-asiat.

Hautakangas on toisaalta pystynyt tuomaan työyhteisöön omaa tietotaitoaan lääketeollisuudesta. Kokemus myyntilupapuolesta sekä erityislupa- ja poikkeuslupa-asioiden tunteminen ovat hyödyksi apteekkityössäkin.

– Lääkkeen koko toimitusketjun tuntee paremmin nyt, kun on kokemusta lääketeollisuudesta. Esimerkiksi saatavuusongelmien syyt hahmottaa paremmin.

Apteekit profiloituvat nykyään entistä vahvemmin osaksi terveydenhuoltoa. Hautakankaan toiveena on, että kliininen farmasia saataisiin isommaksi osaksi apteekkien toimintaa. Hän on suorittanut lääkehoidon arviointi osaaminen -lisäkoulutuksen (LHA) ja haluaisi hyödyntää näitä taitoja vielä enemmän apteekkityössä.

– Tokihan koulutuksesta on paljon hyötyä ihan jo reseptintoimituksessa, mutta toivoisin että arviointipalvelu saataisiin markkinoitua vielä paremmin kuluttajille. Se on hintansa arvoinen sijoitus.

Parasta apteekissa: Selkävaivat katosivat

Zumbaa ja ulkoilua harrastavalle Hautakankaalle ilta- ja viikonlopputyöt eivät ole ongelma. Kolmen lapsen äitinä hän nauttii erityisesti arkivapaista. Talvella pääsee ulkoilemaan valoisaan aikaan ja hoitamaan asioita päiväaikaan.

– Arkivapaat on minun omia vapaapäiviä, kun muu perhe on poissa, hän myhäilee.

Myös fyysisen hyvinvoinnin kannalta apteekkityö voittaa perinteisen toimistotyön.

– Täällä tulee koko ajan hypättyä edes takaisin. Selkävaivat loppuivat saman tien, kun siirryin toimistotyöstä apteekkiin, Hautakangas kertoo.

Juttu on ensimmäinen osa kolmiosaisesta juttusarjasta, jossa kerrotaan farmasian ammattilaisten paluusta apteekkityöhön.


Aiheesta myös

Virkamies palasi apteekkiin

14.09.2020 08:47


Arkisto


Polku ohjaa sekä sairastunutta että ammattilaisia
17.10.2020 23:34 TARU VANHALA

17.10.2020 23:34 TARU VANHALA


Apteekkariliiton ehdotus apteekkitalouden uudistamiseksi sai myönteisen vastaanoton
16.10.2020 10:38 HANNA HYVÄRINEN, ERKKI KOSTIAINEN

16.10.2020 10:38 HANNA HYVÄRINEN, ERKKI KOSTIAINEN


Biologisten lääkkeiden hinnoissa on yhä ilmaa
15.10.2020 09:58 ERJA ELO

15.10.2020 09:58 ERJA ELO


Tavoitteena hallittu muutos
14.10.2020 09:03 HANNA HYVÄRINEN

14.10.2020 09:03 HANNA HYVÄRINEN


Terveydeksi!-lehti jatkaa kärkipaikalla
13.10.2020 08:00 TARU VANHALA

13.10.2020 08:00 TARU VANHALA


Apteekkariliitto suosittelee maskin käyttöä apteekissa
12.10.2020 08:36 ERKKI KOSTIAINEN

12.10.2020 08:36 ERKKI KOSTIAINEN


Koronapandemia toi riskit esiin – maailman lääketuotanto riippuvainen Kiinasta
09.10.2020 09:15 ERJA ELO

09.10.2020 09:15 ERJA ELO


FIP: Apteekkien oltava mukana rokottamassa koronavirusta vastaan
08.10.2020 12:54 ERJA ELO

08.10.2020 12:54 ERJA ELO


Suomen apteekit valmiita koronarokotuksiin
08.10.2020 11:44 HANNA HYVÄRINEN

08.10.2020 11:44 HANNA HYVÄRINEN


Toinen koronavirusrokote eteni EMAn arviointiin
07.10.2020 09:10 ERJA ELO

07.10.2020 09:10 ERJA ELO