Uutinen

Ei kipulääkettä kipeään vatsaan

03.03.2020 | 14:02

Teksti : NIINA LAINE

Lääkityksen tarkistus vähensi huimausta ja kannusti elämäntapojen korjaamiseen.

Tapasin 69-vuotiaan miehen hänen kotonaan. Miehellä oli verenpainetauti, tyypin 2 diabetes ja diabeteksen aiheuttama hermosairaus. Hän kärsi ylipainosta, ja hiljattain oli ilmennyt lieviä muistiongelmia.

Mies käytti alkoholia iltaisin useana päivänä viikossa. Samaan aikaan iltaruoka jäi usein syömättä.

Tapaamisessa mies vaikutti väsyneeltä eikä jaksanut keskustella pitkään. Hänellä oli ajoittaisia vatsakipuja ja tunnottomat jalat. Miestä myös huimasi usein, ja hän epäili verenpainelääkkeiden laskevan painetta liikaa.

Keskustellessamme ilmeni, että omaiset tuovat miehelle usein särkylääkkeitä, mistä kotihoito ei ollut tietoinen.

Ratkaisu

Omaiset olivat tuoneet miehelle sekä kotimaisia että ulkomaisia itsehoitosärkylääkkeitä eri kauppanimillä. Mies käytti vatsakipuun välillä vahingossa parasetamolia tupla-annoksena ja myös useita eri valmistajien tulehduskipulääkkeitä.

Alkoholin käyttö, iltaruoan väliin jättäminen ja särkylääkkeet yhdessä saattoivat aiheuttaa vatsakipua. Ehdotin, että miehen kanssa keskusteltaisiin särkylääkkeiden turvallisesta käytöstä ja että vatsakivun syyt tutkittaisiin lääkärissä.

Miehellä oli käytössä neljä erilaista verenpaineeseen vaikuttavaa lääkettä. Felodipiini kalsiumsalpaajalääke oli lisätty noin puoli vuotta sitten, jonka jälkeen miehen alaraajat olivat turvonneet tavallista enemmän. Miehen verenpaineet olivat olleet alhaalla, joten ehdotin felodipiinin lopettamista.

Antihistamiini levosetiritsiini oli ollut miehellä säännöllisessä käytössä vuoden ajan. Sille ei enää löytynyt selkeää käyttöaihetta, joten suosittelin antihistamiinin lopetusta.

Glukosamiinin käytön mies oli aloittanut omatoimisesti hermosairauteen. Keskustelimme glukosamiinin vähäisestä tehosta ja ehdotin sen lopettamista. Ehdotin myös monivitamiinin lisäämistä yksipuolista ruokavaliota täydentämään.

Seuranta

Arvioinnin jälkeen miehellä oli vuosikontrollikäynti lääkärissä, jossa lääkehoitoa muutettiin. Kaikki tulehduskipulääkkeet lopetettiin, ainoastaan parasetamolin käyttöä tarvittaessa jatkettiin. Myös kalsiumsalpaaja felodipiini lopetettiin.

Vatsakivun syy tutkittiin eikä mitään hälyttävää löytynyt. Miehen kanssa keskusteltiin myös alkoholin ja rasvaisten ruokien vähentämisestä.

Kahden kuukauden kuluttua lääkitysmuutoksista nilkkojen turvotus oli laskenut eikä miestä enää huimannut niin paljon. Hän oli onnistunut myös hieman parantamaan elintapojaan, ja vatsakivut olivat suurimmaksi osaksi loppuneet.

Lääkehoidon arviointi tehtiin sopivalla hetkellä ja ongelmien paheneminen ennaltaehkäistiin. Oli onni, ettei miehelle ollut kehittynyt esimerkiksi vuotavaa vatsahaavaa kipulääkityksen johdosta.

SÄÄNNÖLLISESTI ENNEN MUUTOS
Felodipin Actavis 5 mg, felodipiini 1 x 1 lopetettiin
Xyzal 5 mg, levosetiritsiini 1 x 1 lopetettiin
Arthrobalans 750 mg, glukosamiini 1 x 2 lopetettiin
Propral 10 mg, propranololi
1 x 2 ei muutosta
Hydrex semi 25 mg, hydroklooritiatsidi 1 x 1 ei muutosta
Enalapril Orion 20 mg, enalapriili 1 x 1 ei muutosta
Januvia 100 mg, sitagliptiini 1 x 1 ei muutosta
D-vitamiini 50 mikrog. 1 x 1 ei muutosta
Multivita monivitamiinivalmiste 1 x 1 lisättiin
TARVITTAESSA
Panadol 1 g, parasetamoli 1 x 0-3 vain tarpeeseen, ei vatsakipuun
Ulkomaiset särkylääkkeet (eri vaikuttavia lääkeaineita) lopetettiin

Sarjassa esitellään todellisia lääkehoidon kokonaisarviointeja. Tämänkertaisen arvion teki FaT Niina Laine Aino ja Eino Lääkehoitopalvelut Oysta.