Uutinen

Ei itsehoitokipulääkettä lemmikille

18.11.2011 | 12:41

Fimean eläinlääkäri Karoliina Laine on sitä mieltä, että lemmikkieläimille tarkoitettujen lääkkeiden myynti pitäisi keskittää apteekkeihin, koska kiireisellä eläinlääkärillä ei ole aikaa neuvoa lääkkeen käyttöä omistajalle.

Suomessa eläinlääkkeitä saavat myydä sekä apteekit että eläinlääkärit. Apteekissa tunnetaan eläinlääkkeet ja niiden turvalliset käyttötavat sekä rajoitukset, mutta eläinten itselääkintä ei ole aina yksinkertaista. Apteekin tulisikin kehottaa eläimen omistajaa ottamaan yhteyttä eläinlääkäriin esimerkiksi, jos lemmikillä epäillään kipua.

– Missään tilanteessa farmaseutin ei tule suositella ihmisten särkylääkkeitä eläimelle. Omistajan on vaikea arvioida lemmikkinsä oireilun syytä ja kissoille sekä koirille pääsääntöisesti huonosti sopivat ihmisten särkylääkkeet saattavat pahentaa tilannetta, Laine varoittaa.

Lemmikkieläinten tyypillisimmät lääkehaitat aiheutuvat Fimean haittavaikutusilmoitusten perusteella rokotteista. Toiseksi eniten ilmoituksia tulee ulkoisesti käytettävistä loislääkkeistä. Kipulääkehaitat ovat Laineen mukaan aliraportoituja tapauksiin nähden.

– Vuonna 2009 yliopistollisessa eläinsairaalassa hoidettiin 60 särkylääkemyrkytystapausta, kertoo Laine.

Apteekkiin tulee todennäköisemmin haittaepäilyjä ulkoloislääkkeistä, koska näitä myydään apteekissa ilman reseptiä. Ilmenevät haitat ovat usein odotettuja, eli niistä on maininta pakkausselosteessa. 

Laineen mukaan odotetuista haitoista raportoiminen on kuitenkin tärkeää. Haittailmoitusten määrän perusteella Fimea ryhtyy toimenpiteisiin lääkkeen turvallisuuden arvioimiseksi. 

Haitoista ilmoittaminen on pakollista vain myyntiluvanhaltijalle, mutta apteekki voi tehdä eläinlääkkeiden haittavaikutusilmoituksen sähköisesti Fimean sivuilla. 

Lemmikkieläinten lääkitsemistä käsitellään lauantaina Farmasian Päivillä Helsingissä. (MS)

 Eläinlääkkeiden haittavaikutusilmoitus >