Uutinen

Ehdokkaat: apteekkiomistus pysyköön proviisoreilla

12.04.2019 | 13:42

Teksti : ERKKI KOSTIAINEN

Kansanedustajaehdokkaille tehdyn kyselyn perusteella myös tuleva eduskunta tukee apteekkijärjestelmän peruspilareita: sijainnin ohjausta sekä omistuksen säilyttämistä proviisoreilla.

Kolme neljästä kansanedustajaehdokkaasta on sitä mieltä, että apteekkien toiminnan tulee jatkossakin perustua riippumattomaan proviisoriomistukseen. Toisin sanoen apteekkilupa voidaan myöntää vain proviisorin tutkinnon suorittaneelle henkilölle. Lähes yhtä moni (73 %) katsoo, että apteekkilupien määrää tulee kuitenkin lisätä.

Ehdokkaat pitävät tärkeänä, että apteekkien sijoittumista ohjataan lääkkeiden saatavuuden ja kattavan apteekkiverkoston säilyttämiseksi. Tätä mieltä on yhdeksän kymmenestä. Tiedot ilmenevät Aula Researchin helmi maaliskuussa tekemästä ehdokaskyselystä.

Tulevat päättäjät ovat vahvasti sitä mieltä, että apteekkitoimintaa pitää kehittää terveydenhuollon eikä kaupallisista elinkeinon lähtökohdista. Vastaava tulos saatiin viime kesänä tehdyssä kyselyssä, jossa haastateltiin nykyisiä päättäjiä.

Vahvimmin proviisoriomistuksen säilyttämistä kannattavat vasemmistoliiton, SDP:n, kristillisdemokraattien ja keskustan ehdokkaat, vähiten kokoomuksen ja vihreiden ehdokkaat, joskin heistäkin kaksi kolmesta säilyttäisi proviisoriomistuksen. Apteekkilupien määrää lisäisivät etenkin kokoomuksen, vihreiden ja perussuomalaisten ehdokkaat.

Sijaintia ohjaisi yhdeksän kymmenestä

Tuki apteekkien sijainnin ohjaukselle on melko tasaista koko puoluekentässä. Kokoomuksen ehdokkaista kuitenkin liki viidennes luopuisi siitä.

Yli puolet vastanneista katsoo, että reseptivapaita lääkkeitä voitaisiin myydä muuallakin kuin apteekeissa. Tätä kannattavat etenkin perussuomalaisten ja kokoomuksen ehdokkaat.

RKP:n, keskustan ja kristillisdemokraattien ehdokkaista vähintään puolet pitäisi reseptivapaat lääkkeet vain apteekkien myynnissä.

Aula Research Oy kartoitti sähköisellä kyselyllä ja puhelinhaastatteluin kansanedustajaehdokkaiden asenteita usean tilaajan toimeksiannosta 13.2.– 6.3.2019. Apteekkariliitto oli yksi tilaajista. Liki 1 100:lle ehdokkaalle lähetettyyn kyselyyn vastasi 378 ehdokasta, joten tuloksia voidaan pitää suuntaa antavina.