Uutinen

Eduskunta kiisteli Lakesista

19.05.2009 | 20:18

Eduskunta keskusteli tiistai-iltana kolmisen tuntia hallituksen esityksestä perustaa uusi Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Kuopioon ensi marraskuussa.

Lähetekeskustelussa esityksen valmistelua moitittiin yli puoluerajojen. Keskustan kansanedustajat keskittyivät puolustamaan hallituksen esitystä, kokoomuksesta äänessä olivat hankkeen vastustajat. Oppositiosta löytyi myös esityksen kannattajia.

Kokoomuksen kansanedustajista esitystä vastusti jyrkimmin Kokoomuksen Sirpa Asko-Seljavaara.
- Olen kunnioittanut ministeri Hyssälän osaamista, mutta tässä asiassa te olette nyt kyllä väärässä, Asko-Seljavaara sanoi ministeriaitiossa istuneelle Liisa Hyssälälle (kesk) ja moitti hallituksen esitystä vastuuttomaksi ja alueellistamista moraalittomaksi.

Jakob Södermanin (sd) mielestä esityksen valmistelussa on väheksytty parlamentarismia. Hän ihmetteli, miten laitoksen kotipaikasta voidaan päättää ennen sen syntyä.

Myös Eero Akaan-Penttilän (kok) mielestä esitys olisi pitänyt palauttaa uudelleen valmisteluun. Hän toivoi, että Lääkelaitoksesta eronneen ylijohtaja Hannes Wahlroosin julkisuudessa esille ottamat riskit pohdittaisin tarkasti valiokuntakäsittelyssä.

Markku Rossin (kesk) mukaan esitys on mitä kannatettavin. Hän nosti esille myös apteekkien terveydenhuollossa vahvistuvan roolin ja uudet palvelut.

- Asiantuntijoiden mukaan apteekkien osaamista ei ole vielä hyödynnetty riittävästi. On tärkeää, että uusi lääkealan keskus ottaa myös apteekkitoimintaa ohjaavan ja kehittävän roolin, Rossi sanoi.

Eero Heinäluoma (sd) viittaisi eduskunnan tarkastusvaliokunnan raporttiin ja arvioi, että lääkealan keskuksen alueellistamispäätös on alueellistamispäätöksistä kaikkein huonoiten valmisteltu.

- Tässä on tehty kylmä poliittinen sopimus [Jyrki] Kataisen (kok) ja Keskustan välillä, Heinäluoma sanoi.

Osa kansanedustajista kysyi, miksi muuttoliikkeen pitäisi aina suuntautua pohjoisesta etelään eikä päinvastoin.

Hallituksen esityksen käsittely jatkuu nyt eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa, jolle perustuslakivaliokunta antaa oman lausuntonsa. (EK)