Uutinen

Drooni kuljetti lääkkeitä ensimmäistä kertaa Suomessa

18.09.2019 | 12:28

Teksti : ERJA ELO

Suomen Apteekkariliitto ja Orion toteuttivat Suomen ensimmäisen lääkekuljetuksen robottilennokilla eli droonilla Helsingin Lauttasaaressa.

Lauttasaaressa sijaitseva Lauttiksen apteekki pääsi ensimmäisenä Suomessa kokeilemaan lääkkeiden droonikuljetusta. Maanantaina järjestetyssä demolennossa lennätettiin lääkkeitä lähellä sijaitsevaan Lauttasaaren senioritaloon.

Kuljetus onnistu hyvin, ja apteekkari Risto Holma suhtautuu suurin odotuksin uuteen kuljetusmuotoon.

– Haluamme kokeilla uutta teknologiaa ja uusia kuljetusmuotoja. Ainakin pohdimme vakavasti, olisiko drooni uusi keino kuljettaa tavaraa nopeasti paikasta A paikkaan B.

Klikkaa ja katso video:

SAMI HEISKANEN

Apteekkariliitto on ollut mukana kehittämässä ja testaamassa droonilentoa. Apteekkariliiton toiveena on, että droonikuljetukset voisivat olla arkipäivää tulevaisuudessa.

– Mikäli tämä teknologia kehittyy, varmasti suomalaiset voivat saada lääkkeet kotiinkuljetettuina droonilla, kertoo Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler.

Droonilennot voisivat toimia hyvin esimerkiksi saaristossa, maaseudulla tai vaikeapääsyisillä seuduilla tai jos asiakkaan on äkillisen sairauden vuoksi hankala päästä apteekkiin.

Demolennon toteutti startup-yritys Third Space Auto. Heidän käyttämänsä lennokki lentää ilman ohjausta. Lennokkien nopeus on kilometrin minuutissa ja kantama vaihtelee 10 kilometristä jopa 110 kilometriin.

– Tällaiset esittelytilaisuudet ovat todella tarpeen, koska niiden avulla lääketeollisuus ja viranomaiset voivat kannustaa logistiikka-alaa muuttamaan toimintatapojaan, toteaa Third Space Auton perustaja Arshia Gratiot.

Maanantain demolento on osa yhteishanketta, jossa selvitettiin droonikuljetusten käyttömahdollisuuksia ja hyötyjä lääkkeiden toimituksessa. Hanke toteutettiin tutkimus- ja kehitysyhteistyönä Aalto-yliopistossa poikkitieteellisesti eri alojen opiskelijoiden kanssa.