Uutinen

Dopingaineiden kysyntä apteekeista vähäistä

28.10.2011 | 09:32

Apteekeissa kuitenkin epäillään, että reseptillä ostettuja lääkeaineita menee jonkin verran dopingkäyttöön voimailuharrastajille.

Apteekkariliiton STT:lle tekemän kyselyn mukaan dopingepäilyjä herättäneet asiakkaat ovat olleet yleensä bodanneen näköisiä nuoria miehiä, kehonrakentajia tai kilpaurheilun harrastajia.

Sen sijaan maastohiihdon dopingoikeudenkäynnissä esillä ollut dopingostos huippu-urheilijalle näyttäisi olleen harvinainen poikkeus. Kyselyn mukaan apteekeissa ei ole herännyt epäilyjä vastaavista tapauksista.

Epäilyjä herättäneissä ostopuuhissa ovat olleet pääasiassa yksittäiset asiakkaat. Vain muutamia kertoja apteekkarin epäilyt on herättänyt kasvuhormoneja, steroideja tai peiteaineita ostava lääkäri.

Kyselyyn vastasi noin 250 Suomen lähes 600 apteekkarista. Kysely tehtiin sähköpostitse syyskuussa. Kyselyyn sai vastata nimettömänä.

Dopingepäilyjä herättäneet tapaukset harvinaisia

Kaiken kaikkiaan doping- ja peiteaineita kysytään apteekeista kuitenkin harvoin. Useimmat apteekkarit eivät muista yhtään tapausta, joka olisi herättänyt dopingepäilyjä. Silloinkin, kun epäily mahdollisesta väärinkäytöstä on herännyt, kauppa on yleensä toteutunut. Niissäkin apteekeissa, joissa tällaisia epäilyjä on herännyt, tapaukset ovat yleensä jääneet muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta alle kymmeneen.

– Rauhoittavien ja huumaavien lääkkeiden väärinkäyttöön liittyviä ostoyrityksiä on lähes kuukausittain, sen sijaan dopingepäilyjä herättäneisiin resepteihin en ole yli 30-vuotisen apteekkiurani aikana törmännyt kertaakaan, toteaa pitkän uran tehnyt apteekkari.

Apteekkarien mainitsemia epäilyjä herättäneitä valmisteita ovat olleet muun muassa punasolujen muodostumista lisäävä hormoni erytropoietiini sekä kasvuhormoni, mieshormoni, nesteenpoistolääkkeet, diureetit, insuliini, astmalääkkeet ja kofeiini.

Ruiskut apteekista, aineet laittomista nettikaupoista

Asiakas on voinut saada esimerkiksi testosteronireseptin sairauden hoitoon. Kuitenkin asiakkaan käyttäytyminen on herättänyt apteekkarissa jälkeenpäin epäilyn, päätyisikö kauppatavara sittenkään oikeaan tarkoitukseen vai todennäköisemmin kuntosalille.

Hyvin usein epäilyjä ovat synnyttäneet ruiskuja ja neuloja hankkineet asiakkaat. Näiden tarvikkeiden on epäilty päätyvän todennäköisimmin venäläisten tai suomalaisten kehonrakentajien käyttöön. Pistotarvikkeiden kysynnän kehonrakentajille kerrotaan viime aikoina jopa lisääntyneen. Neuloja ostetaan apteekista, mutta käytettävät aineet hankitaan laittomilta markkinoilta ulkomailta tai verkkokaupoista, uskovat apteekkarit.

Salakuljetetut salilta, halvemmat netistä

Sekä maaseudulla että isossa ja pienessä kaupungissa toiminut apteekkari toteaa, ettei ole missään nähnyt viitteitäkään dopingin käytöstä, ellei sellaisiksi lueta huippu-urheilijoita, jotka ovat joskus halunneet nähtäväkseen dopingaineista luettelon.

Apteekkarien arvion mukaan epäilyttävät ostot olivat hieman yleisempiä 1990-luvulla kuin 2000-luvulla. Vastaajia kummastuttaa se, että näitä aineita ylipäätään hankitaan apteekeista, kun muualta niitä saa helpommalla ja taatusti myös halvemmalla.

– Ei näitä yleensä apteekeista hankita ainakaan pääkaupunkiseudulla, kun saleilta saa salakuljetettuja mömmöjä, toteaa eräs apteekkari.

STT / Sinikka Suosalmi