Uutinen

Diabetesta sairastavat alttiita myös monille syöville

29.07.2016 | 09:03

Teksti : UUTISPALVELU DUODECIM

Monet syövät näyttäisivät olevan tavallista yleisempiä diabetespotilailla ja diabetekseen sairastuvilla, tuore tutkimus osoittaa.

Tutkimus perustuu 2,2 miljoonan 21–89-vuotiaan israelilaisen terveystietoihin vuosilta 2002–2012.

Niiden perusteella diabetes liittyy suurentuneeseen syöpäriskiin riippumatta sukupuolesta, iästä, etnisestä tausta tai sosiaalisesta ja taloudellisesta asemasta.

Diabetesta sairasti 160 000 osallistujaa ja seurannan aikana uusia tapauksia todettiin runsaat 400 000.

Diabetesta sairastavat sairastuivat muita todennäköisemmin maksa-, haima-, sappirakko-, vatsa-, munuais-, aivo-, paksu- ja peräsuoli-, keuhko-, munasarja- ja virtsarakkosyöpään sekä kohdun limakalvon syöpään.

Myös leukemia, multippeli myelooma ja non-Hodgkinin lymfooma ja vaihdevuodet ylittäneillä naisilla rintasyöpä olivat yleisempiä diabeetikoilla. Miehillä diabetes liittyi jostain syystä pienempään eturauhassyövän riskiin.

Kaikkien syöpien riski oli kohonnut varsinkin diabetesdiagnoosin jälkeisen vuoden aikana, mikä viittaa siihen, että osa syövistä oli alkanut kehittyä jo ennen seurantaa. Riskit havaittiin tosin myös myöhemmin.

Diabetes on yhdistetty monien syöpien riskiin myös aikaisemmissa tutkimuksissa, ja niiden perusteella yhteys koskee sekä aikuistyypin että nuoruustyypin diabetesta.

Yhteydelle ei ole löydetty selvää selitystä, mutta yksi syy voi olla korkea verensokeri.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä.