Uutinen

Dementialääkitys aloitetaan usein liian myöhään

09.01.2017 | 09:00

Teksti : VIRPI EKHOLM

Suositusten mukaan dementialääkkeiden käyttö tulisi aloittaa taudin varhaisessa vaiheessa.

Tampereen yliopiston tutkimuksen mukaan avohoidon dementialääkeostot painottuvat yli 70-vuotiailla kahteen viimeiseen elinvuoteen.

Suositusten mukaan dementialääkkeiden käyttö tulisi kuitenkin aloittaa taudin varhaisessa vaiheessa, jolloin lääkkeet tukevat potilaan omatoimisuutta ja kotona asumista.

Yleislääketieteen erikoislääkäri Ari Rosenvall Mehiläisestä tunnistaa ongelman. Hänen mukaansa muistisairaus todetaan usein vasta keskivaikeassa vaiheessa.

– Paras aika lääkehoidon aloittamiseen olisi lievä tai varhainen vaihe eli 5–10 vuotta aiemmin kuin nyt tapahtuu, Rosenvall toteaa.

Rosenvallin mukaan muistisairaudet tulisikin havaita nykyistä aikaisemmin. Asiaan tulisi tarttua aina, kun henkilö itse, hänen läheisensä tai ammattilaiset vähänkään epäilevät muistin tai muiden tiedonkäsittelytoimintojen heikentymistä.

– Viimeistään siinä vaiheessa, kun ihminen alkaa tarvita apua arjessaan, pitäisi olla selvillä syy, miksi hän apua tarvitsee. Joskus syy on muistisairaus ja sen hoito voi auttaa säilyttämään jäljellä olevaa toimintakykyä.

Rosenvall toimii muistisairauksien Käypä hoito -suosituksen kokoavana kirjoittajana.