Uutinen

D-vitamiinilisän saantisuositus ei toteudu lapsilla ja nuorilla

11.10.2011 | 06:43

Yli puolet kouluikäisistä ei käytä D-vitamiinivalmisteita edes satunnaisesti.

Viime tammikuussa päivitetyn suosituksen mukaan alle 18-vuotiaiden lasten ja nuorten tulisi saada D-vitamiinilisä joka päivä ympäri vuoden. Tällä hetkellä suositus toteutuu sitä heikommin, mitä vanhemmista lapsista on kyse.

Helsingin yliopiston apteekin Taloustutkimuksella teettämän tutkimuksen mukaan pienten lasten vanhemmista valtaosa huolehtii hyvin lastensa D-vitamiinin saannista. Alle 3-vuotiaista lapsista lähes kolme neljästä (72 %) saa D-vitamiinivalmisteen päivittäin.

Sen sijaan 7-12-vuotiaista enää alle puolet (44 %) ja 13-17-vuotiaista alle neljännes (23 %) nauttii D-vitamiinivalmisteen päivittäin. Yli puolet kouluikäisistä ei käytä D-vitamiinivalmisteita edes satunnaisesti.

- Tämä on huolestuttavaa, koska nuorten ruokavaliossa on tutkimusten mukaan liian vähän D-vitamiinia sisältäviä ruoka-aineita, kuten kalaa ja D-vitaminoituja maitovalmisteita ja ravintorasvoja. D-vitamiinin riittävä saanti on tärkeää lapsen ja nuoren normaalin kasvun ja kehityksen turvaamiseksi, muistuttaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimusprofessori Suvi Virtanen.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta, THL ja Suomen Lastenlääkäriyhdistys antoivat viime tammikuussa uudet suositukset lasten ja nuorten D-vitamiinivalmisteiden käytöstä. Niiden mukaan alle 18-vuotiaiden tulisi nauttia D-vitamiinilisää päivittäin ympäri vuoden. Oikea annos 0-2-vuotiaille on 10 mikrogrammaa ja 2-18-vuotiaille 7,5 mikrogrammaa vuorokaudessa. (EK)