Champix-valmistetta käytetään tupakoinnin lopettamiseen aikuisilla. kuva: Ingimage
Uutinen

Champix-valmisteella saatavuuskatkos nitrosamiiniepäpuhtauden selvittämisen ajan

16.07.2021 | 16:29

Teksti : Erja Elo

Pfizer on vetänyt pois lääketukkukaupasta valmiste-eriä tupakoinnin lopettamiseen tarkoitettua Champixia. Uusien erien saaminen on keskeytynyt jatkotutkimusten ajaksi.

Champix-valmisteen vaikuttava aine on varenikliini, ja valmistetta käytetään tupakoinnin lopettamiseen aikuisille. Valmisteesta löydetty epäpuhtaus, N-nitroso-varenikliini, on ihmiselle mahdollisesti karsinogeeninen yhdiste, joka voi aiheuttaa syöpää.

Pfizerin mukaan valmisteesta saatavat odotetut hyödyt ovat merkittävästi suuremmat kuin väliaikainen altistuminen N-nitroso-varenikliinille. Potilaalle ei aiheudu lääkkeen käytöstä välitöntä riskiä.

Pfizerin mukaan terveydenhuollon ammattilaisten tulisi neuvoa hoitoa saavia potilaita, että nämä eivät lopettaisi Champix-hoitoa ilman lääkärin konsultointia.

Lisäselvitysten ajan ja saatavuuskatkoksen vuoksi Champix-valmistetta ei toistaiseksi tulisi määrätä uusille potilaille. Yhtiön mukaan takaisinveto ja lääkkeen jakelun keskeyttäminen johtavat Champix-valmisteen saatavuushäiriöihin.

Euroopan lääkevirasto EMA arvioi myyntiluvan haltijalta saatavaa lisätietoa kansallisten viranomaisten kanssa.