Uutinen

Biohajoavat muovikassit yleistyvät apteekeissa

21.09.2018 | 08:00

Teksti : ERJA ELO

Jaa artikkeli:

Apteekkialan todennäköisesti suurin muovikassien toimittaja korvaa kaikki perinteiset muovikassit biohajoavilla materiaaleilla lähivuosina.

Ympäristöajattelu näkyy apteekeissa yhä vahvemmin. Apteekkitukku Medifonista kerrotaan, että elokuussa 2018 jo joka neljäs tilattu muovikassi oli biohajoavaa muovia.

Biohajoavien kassien kysyntä on voimakkaassa kasvussa, joten Medifonissa onkin päätetty luopua kokonaan perinteisistä muovikasseista.

Muutoksen taustalla ovat sekä kuluttajakäyttäytymisen muutos ekologisempaan suuntaan että apteekkien toiveet ympäristöystävällisistä vaihtoehdoista.

– Halusimme tuoda rinnalle biohajoavan muovikassin, joka vähitellen tulee korvaamaan tavalliset kassit, kertootuoteryhmäpäällikkö Eero Maljonen.

Kasseista luopuminen kokonaan ei ole apteekeissa realistinen vaihtoehto, koska tuotepakkaukset tarvitsevat suojaa ja muovikassi myös varmistaa asiakkaiden yksityisyyden peittämällä tuotepakkausten nimet.

Siirtyminen vie muutaman vuoden

Apteekkariliiton tytäryhtiö Medifon on todennäköisesti Suomen suurin muovikassitoimittaja apteekkialalla.

– Toimitamme apteekkeihin lähes 10 miljoonaa muovipussia vuodessa, ostaja Laura Pulkkinen kertoo.

Yhtiön kautta tilataan esimerkiksi kaikki Apteekkariliiton jäsenapteekkien käyttämät vihreän ristin muovipussit.

Siirtyminen kokonaan pois perinteisistä muovipusseista vie luultavasti muutaman vuoden, koska Medifonilla ei vielä ole kaikista muovikasseista biohajoavaa versiota olemassa ja vanhan varaston myynnissä menee aikaa.

Uudet biohajoavat 1:n ja 3 kg:n kassit vastaavat alkuperäistä muovikassimallia niin kestävyyden, käsiteltävyyden, läpikuultavuuden kuin värinsä puolesta. Kassit maatuvat sataprosenttisesti 1–10 vuodessa. Ne voidaan hävittää myös polttamalla, mutta kompostikäyttöön ne eivät sovi.

Medifonista on edelleen saatavilla myös paperisia vihreän ristin kasseja ja paperisia apteekkipusseja.