Uutinen

Aspiriinista enemmän haittaa kuin hyötyä terveille

18.01.2012 | 09:48

Terveiden ei kannata syödä asetyylisalisyylihappoa sydänoireiden ehkäisyyn.

Aspiriini ja muut asetyylisalisyylihappoa sisältävät lääkkeet auttavat sydänsairaita välttymään uusilta oireilta. Terveillä vaikutus on kuitenkin vaatimaton ja lopulta lääkkeiden haitat ylittävät niistä saatavan hyödyn.

Arvostetussa Archives of Internal Medicine -lehdessä julkaistut tulokset osoittavat, että estääkseen yhden sydänoireen asetyylisalisyylihapolla pitää lääkitä 120 tervettä. Samaan aikaan lääkitys aiheuttaa suolistossa verenvuodon joka 73. potilaalle.

Lisäksi valtaosa ehkäistyistä sydänkohtauksista ja muista oireista on lieviä eikä asetyylisalisyylihappo siksi vähennä sydän- ja verisuonitaudeista johtuvia kuolemia. Myöskään syöpäkuolemat eivät vähene, tutkijat kirjoittavat.

Tulokset perustuvat meta-analyysiin, jossa yhdeksän aikaisemman tutkimuksen aineistot yhdistettiin ja analysoitiin uudelleen. Tutkimuksiin oli osallistunut yhteensä yli 100 000 potilasta, joita seurattiin keskimäärin kuuden vuoden ajan.

Havainnot haastavat tutkimukset, joiden perusteella monissa maissa aspiriinia suositellaan sydänvaivojen ehkäisyyn, vaikka potilas ei vielä sairastaisi sydän- ja verisuonitauteja. Havainnot eivät kuitenkaan kyseenalaista asetyylisalisyylihapon sopivuutta sydänsairauksiin jo sairastuneille tai muihin käyttötarkoituksiin. (UP Duodecim)

Tutkimuksesta lisää >