Uutinen

Apteekkirokotuksista jätettiin kirjallinen kysymys

30.10.2017 | 09:50

Teksti : INKERI HALONEN

Rokoteryhmän perustaja, kansanedustaja Veronica Rehn-Kivi (r.) haluaa tietää, onko STM ryhtymässä toimenpiteisiin apteekkirokotusten sallimiseksi.

Kansanedustaja Veronica Rehn-Kivi (r.) on jättänyt kirjallisen kysymyksen koskien kausi-influenssarokotteiden pistämistä apteekeissa.

Kysymyksessään Rehn-Kivi toivoo sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan (sin.) vastaavan, onko sosiaali- ja terveysministeriö ryhtymässä toimenpiteisiin lain muuttamiseksi niin, että kausi-influenssarokotteita voitaisiin pistää apteekeissa, ja jos on, niin milloin ja millä aikataululla asiassa on tarkoitus edetä.

– Lähestyvä influenssakausi tuo taas mieleen sen, että meidän olisi hyvä helpottaa rokotteiden saamista ja siten rokotuskattavuuden nousua. Etenkin ei-riskiryhmäläisille nykyinen käytäntö on hankala, Rehn-Kivi toteaa.

Riskiryhmäläiset saavat rokotteen ilmaiseksi terveydenhuollosta, mutta muiden pitää ensin hakea rokotteeseen lääkemääräys, hakea rokote sitten apteekista ja palata terveydenhuoltoon rokottautumaan.

– Jos rokote olisi saatavilla ilman reseptiä, se voisi helpottaa rokotteiden saamista ja nostaa rokotuskattavuutta, Rehn-Kivi sanoo.

Rehn-Kivi toivoo, että jatkossa selvitettäisiin myös, voisivatko lisäkoulutuksen saaneet farmasian ammattilaiset antaa rokotuksen apteekissa.

– Tämä asia vaatii mielestäni selvittämistä. On tärkeää, että mikäli asiakkaalla ilmenee rokotuksen jälkeen ongelmia, ne osataan varmasti hoitaa, hän sanoo.

Kysymyksen ovat Rehn-Kiven lisäksi allekirjoittaneet myös kansanedustajat Sari Tanus (kd.) , Martti Talja (k.) ja Niilo Keränen (k.).

Tanus ja Talja kuuluvat eduskunnan niin sanottuun rokoteryhmään, jonka Rehn-Kivi perusti kesäkuussa.

Uudistus nostaisi rokotuskattavuutta ja tukisi sote-tavoitteita

Uudistuksen pääasiallisena tavoitteena on rokotuskattavuuden nostaminen turvallisesti.

Rehn-Kivi muistuttaa, että lakimuutos edistäisi myös sote-uudistuksen tavoitteita helpottamalla palveluiden saatavuutta, lisäämällä asiakkaan valinnanvapautta ja säästämällä muun terveydenhuollon kustannuksia.

Suomessa apteekkien tiloissa on rokotettu jo kymmeniä tuhansia suomalaisia, mutta rokotuksista ovat huolehtineet apteekeissa tai Apteekkien Terveyspisteissä toimivat sairaan- tai terveydenhoitajat.

Apteekkariliitto toivoo, että rokotusoikeus myönnettäisiin myös lisäkoulutetuille farmaseuteille ja proviisoreille. 

Apteekkirokotusten sallimisesta tehtiin kirjallinen kysymys viimeksi maaliskuussa 2016, silloin kysymyksen jätti kansanedustaja, nykyinen perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko.

Tuoreen selvityksen mukaan asiakkaat ovat apteekkien rokotuspalveluun erittäin tyytyväisiä ja käyttävät sitä juuri sen helpon saatavuuden vuoksi.