Uutinen

Apteekkipalvelut laajenevat – Tanskassa uusitaan nyt reseptejä

22.08.2019 | 15:05

Teksti : VIRPI LATVA, OLLI-PEKKA TIAINEN

Ranskassa apteekeille annettiin oikeus määrätä lääkkeitä, jotta lääkäripulaan ja päivystysten ruuhkaan saataisiin helpotusta. Heinäkuussa myös tanskalaiset apteekit alkoivat uusia reseptejä.

Ranska ja Tanska laajensivat apteekkien oikeuksia, jotta asiakkaiden olisi mahdollista saada lääkkeitä myös silloin, kun lääkäriin on vaikea päästä. Sveitsisisä apteekeilla on ollut lupa määrätä lääkkeitä jo pitkään.

Tanskassa apteekit ovat voineet uusia tiettyjä pitkäissairairauksien reseptejä heinäkuun alusta asti. Uudistus koskee 28:aa lääkeryhmää. Näitä ovat esimerkiksi  astmalääkkeet, insuliinit, statiinit, verenpainelääkkeet ja e-pillerit.

Apteekin ammattilaisen on hankittava uusimista varten lyhyt erikoistumiskoulutus. Reseptejä ei saa uusia alle 15-vuotiaille, raskaana oleville tai imettäville.

Tanskan terveysministeriön mukaan tarkoituksena on helpottaa lääkkeiden saatavuutta.

Ruotsin apteekkariliiton puheenjohtajan Fredrik Boströmin mielestä olisi luonnollista kehitystä, että näin alettaisiin toimia myös Ruotsissa.

– Monelta apteekkiasiakkaalta puuttuu voimassa oleva resepti, minkä vuoksi heidän pitäisi hakeutua lääkäriin. Kun proviisoreille annetaan oikeus määrätä tiettyjä lääkkeitä uudestaan, helpotetaan potilaiden lääkehoitoa ja terveydenhuoltoa, sanoo Boström Läkemedels Världenissä.

Tanska uudisti apteekkijärjestelmäänsä 2015 entistä tiiviimmin osaksi terveydenhuoltoa.  Apteekit esimerkiksi velvoitettiin tarjoamaan pitkäaikaissairaille lääkehoidon aloituspalvelua (New medication).

Helpotusta Ranskan lääkäripulaan

Ranskassa apteekeille annettiin keväällä oikeus määrätä lääkkeitä yleisimpiin tulehdussairauksiin, kuten angiinaan, silmätulehdukseen, virtsatientulehdukseen ja ruokamyrkytykseen. Tavoitteena on helpottaa lääkäripulaa ja sairaaloiden akuuttivastaanottojen ruuhkia.

Lakiuudistus helpottaa esimerkisi Pariisin keskustassa sijaitsevan Pharmacie de Mabillonissa asiakkaiden elämää. Lääkäriin on ollut vaikea päästä varsinkin iltaisin ja pyhäpäivinä.

– Ja jos päivystävä lääkäri löytyy, taksa saattaa olla niin korkea, että potilas yrittää mieluummin sinnitellä seuraavaan arkipäivään asti, kertoo apteekin vastaava farmaseutti Anne-Sophie Muller

Ranskan 74 000 apteekista 22 000 sijaitsee haja-asutusalueilla, joissa ei ole enää toimivia terveyspalveluja. 

Apteekki täydentää terveyspalveluja

Mullerin mukaan on mielekästä helpottaa potilaan oloa tehokkaalla lääkkeellä myös Pariisin kaltaisissa keskustoissa, kun tämä tehdään turvallisesti ohjeita noudattaen.


Pariisilaisen Pharmacie de Mabillonin asiakkaiden on ollut vaikea päästä lääkäriin, kertoo vastaava farmaseutti Anne-Sophie Muller (Kuva: Virpi Latva).

Kaupunkien ruuhkautuneet päivystykset keskittyvät vakavien tapaturmien hoitoon, ja angiinapotilas voi joutua odottamaan vuoroaan tuntikausia.

– Kyse on täydentävästä terveyspalvelusta, ei siitä, että apteekkari tutkisi potilasta lääkärin sijaan, korostaa Ranskan Apteekkariliiton puheenjohtaja Gilles Bonnefond.

Ranskassa apteekit saavat myös rokottaa, mitata verenpaineen ja tehdä angiina- ja diabetestestejä. Rokotusoikeutta kokeiltiin vuosia, ja vuoden alusta se laajeni koko maahan.

Lapsia ei rokoteta, mutta influenssaa vastaan piikin saavat myös riskiryhmään kuuluvat aikuiset yhteiskunnan tuella. Syrjäseutujen apteekkeihin on alkanut syntyä myös etävastaanottoja, joissa potilas on kuvayhteydessä lääkäriin.

– Apteekeilla on paljon annettavaa, kunhan lääkkeiden määrääminen tapahtuu turvallisesti ja tarkasti ohjeita noudattaen, sanoo Bonnefond.

Omalääkäriin otettava yhteyttä

Sallittujen lääkevalmisteiden lista sekä apteekkien ohjeistus on määritelty asetuksella. Apteekin on oltava yhteydessä potilaan omalääkäriin.

Apteekki voi myös korvata reseptilääkkeen toisella valmisteella, jos tuotetta ei ole saatavilla ja kyseessä on vakava sairaus. Lääkärit ovat suhtautuneet uudistukseen varauksellisesti.

Vaikka lääkärien määrä kasvaa, alueelliset erot ovat suuria. Keskimäärin Ranskassa on 334 lääkäriä 100 000 asukasta kohden. Silti yhä useampi ranskalainen jää ilman palvelua lääkäreiden eläköitymisen vuoksi.

Esimerkiksi sataatuhatta pariisilaista kohden on tarjolla 798 lääkäriä, mutta normandialaisessa Euren departementissa samaa asukasmäärää hoitaa vain 180 lääkäriä.

Uudistuksen toivotaankin parantavan palvelujen saatavuutta ja vähentävän kansalaisten eriarvoisuutta.

Sveitsi vetää omaa linjaa

Sveitsissä proviisorit voivat tarkentaa reseptiin merkittyjä annosteluohjeita kertomatta tästä lääkärille. He saavat lisäksi toimittaa lääkkeitä ennakkoon ja jopa ilman reseptiä, esimerkiksi akuuttitilanteessa tai hoidon jatkumisen turvaamiseksi.

Erityisesti kesäisin, kun lääkärit ovat lomalla, apteekkeihin tulee asiakkaita lääkepakkausten kanssa pyytämään lisää valmistetta, vaikka resepti on mennyt vanhaksi.

– Näissä tapauksissa proviisori saa oman harkintansa mukaan toimittaa melkein mitä tahansa, vaikka huumelääkkeitä, kertoo Baselissa työskentelevä proviisori Pirjo Zanocco.

Väärinkäyttöyrityksiin hän ei ole törmännyt. Kerran Zanocco jätti vanhan rouvan ilman rauhoittavaa lääkettä ja sai siitä nuhtelun lääkäriltä.

Sveitsissä lääkärit luottavat potilaisiinsa, koska hoitosuhteet ovat pitkiä perhelääkärimallin vuoksi.

Apteekki hoitaa haavat ja rokotukset

Apteekit tarjoavat paljon muitakin terveyspalveluja. Jos sveitsiläinen saa haavan käteen, hän hoidattaa sen apteekissa.

Apteekissa mitataan verenpainetta, otetaan verikokeita ja tehdään sydäntarkistuksia.

Apteekeissa annetaan influenssa-, hepatiitti- ja punkkirokotteita. Sveitsissä pohditaan, miten apteekit voisivat tukea terveydenhuoltoa vielä enemmän.

– Jotkut apteekit tarjoavat jo Netcare-palveluita eli lääkkeen valinnassa on käytössä standardoidut hoitokaaviot ja tarvittaessa lääkäriin voidaan ottaa etäyhteys, Zanocco kertoo.

Sveitsissä apteekin tavoite on olla terveydenhuollon ensipiste, joka ohjaa tarvittaessa lääkäriin, kertoo proviisori Pirjo Zanocco.

Vastaavasti useissa kantoneissa lääkäreillä on oikeus toimittaa lääkkeitä vastaanotollaan.

– Aikanaan tarkoitus oli auttaa syrjäisten vuoristokantoneiden asukkaita saamaan akuuttilääkkeensä. Nyt käytäntö on levinnyt niin, että Sveitsin 26 kantonista jo 17:ssä lääkäreillä on oikeus myydä lääkkeitä.

Aivan ongelmatonta tämä e ole. Sveitsin Apteekkariliiton toimitusjohtajan Fabian Vaucherin mukaan lääkkeitä myyvät lääkärit määrävät suurempia pakkauskokoja ja vanhempia annoksia kuin kollegansa ja suosivat muutenkin taloudellisesti kannattavimpia lääkkeitä.