Uutinen

Apteekkimaksun muutos etenee

24.10.2013 | 14:52

Muutoksella halutaan turvata pienten apteekkien mahdollisuus pitää sivuapteekkeja. Vuodenvaihteessa voimaan tuleva uusi laki merkitsee apteekkimaksun nousua valtaosalle apteekeista.

Hallitus antoi tänään torstaina (24.10.) eduskunnalle esityksen apteekkimaksusta annetun lain muuttamiseksi. Muutoksella tähdätään siihen, että sivuapteekin pito olisi pienille apteekeille taloudellisesti nykyistä kannattavampaa.

Esityksen mukaan apteekkimaksun määräytymistä varten apteekit jaettaisiin kolmeen eri ryhmään apteekkiliikkeen apteekkimaksun perusteena olevan liikevaihdon perusteella.

Apteekkimaksun perustana on apteekin ja sen palvelupisteiden, lääkekaappien ja verkkopalvelun yhteinen liikevaihto. Apteekin ja kunkin sivuapteekin osalta maksu lasketaan erikseen, kun lääkemyynnin liikevaihto jää alle 2,6 miljoonan.

Yli 3,5 miljoonan liikevaihdon apteekkiliikkeissä apteekkimaksu määrättäisiin nykyisen tavan mukaisesti siten, että näillä apteekeilla edelleen huomioitaisiin sivuapteekkivähennys.

Vähintään 2,6 miljoonan mutta enintään 3,5 miljoonan liikevaihdon apteekkiliikkeissä apteekkimaksu laskettaisiin osin uuden ja osin nykyisen laskutavan mukaisesti.

Apteekit, joiden liikevaihto on alle 3,5 miljoonaa euroa ja joilla on sivuapteekkitoimintaa, hyötyisivät uudistuksesta alentuneina apteekkimaksuina.

Valtaosalla apteekeista apteekkimaksu kuitenkin nousisi jonkin verran.

Suomen Apteekkariliitto kannatta hallituksen esitystä apteekkimaksun jakamisesta niin, että pää- ja sivuapteekeista määritetään apteekkimaksu erikseen.

- Tämä helpottaa jonkin verran sivuapteekin ylläpitämistä harvaan asutuilla alueilla. Tämä on tärkeää koko maan laadukkaan lääkejakelun turvaamiseksi myös jatkossa, Apteekkariliiton toimitusjohtaja Ilkka Oksala toteaa.

Lain on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2014. Lakia sovellettaisiin ensimmäisen kerran apteekkimaksuun, joka määrätään apteekkiliikkeen vuoden 2013 liikevaihdon perusteella. Apteekkimaksun laskentatavan muutos ei vaikuta valtion apteekkimaksutuottoihin.

INKERI HALONEN