Uutinen

Apteekkiluvat lääkealan keskukseen

03.04.2009 | 10:30

Apteekkiluvat myöntää jatkossa lääkealan keskus, lääkinnällisten laitteiden ja tarvikkeiden luvat siirtyvät Valviralle, linjaa keskuksen perustamista valmisteleva ohjausryhmä.

Uuden lääkealan keskuksen tehtäväkokonaisuuksiksi ehdotetaan lääkealan lupa- ja valvonta-asioita, tutkimusta ja kehitystä sekä lääketiedon tuottamista ja välittämistä lääkehoidon vaikuttavuuden parantamiseksi.
Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan uusien tehtävien myötä ja kokoamalla lääkehuollon tehtävät yhdelle toimijalle tavoitellaan väestön lääkehuollon ja lääkehoidon turvallisuuden, tarkoituksenmukaisuuden ja taloudellisuuden parantamista.

Ohjausryhmän puheenjohtajan, valtiosihteeri Terttu Savolaisen mukaan uusien tehtävien myötä lääkkeisiin liittyvä osaaminen saadaan nykyistä paremmin osaksi sosiaali- ja terveydenhuoltoa.

- Apteekkilupa-asiat siirtyvät kokonaisuudessaan uudelle lääkealan keskukselle. Harkittavana oli myös vaihtoehto, että ne olisivat siirtyneet Valviralle, mutta siitä suunnitelmasta on nyt luovuttu. Lääkelaitoksen nykyisin käsittelemistä luvista vain lääkinnällisten laitteiden ja tarvikkeiden luvat siirtyvät Valviraan, valtiosihteeri Savolainen sanoo Apteekkarilehdelle.

Keskuksen uusiksi tehtäviksi hankkeen ohjausryhmä linjasi torstaina lääkkeitä koskevan luotettavan tiedon välittämisen kansalaisille sekä lääkehoitoa koskevan tiedon kokoamisen ja arvioinnin turvallisen, tarkoituksenmukaisen ja taloudellisen lääkehoidon toteuttamiseksi. Ehdotuksen mukaan uusi lääkealan keskus koordinoi ja tekee lääkkeiden hoidollisen ja taloudellisen arvon arviointeja sekä tutkii ja kehittää lääkkeiden käyttöä, vaikuttavuutta ja taloudellisuutta väestötasolla.

Keskuksen tutkimus- ja kehittämistoiminnalla tuetaan muun muassa lääkkeisiin liittyvä yhteiskunnallista päätöksentekoa. Lääkealan keskuksen on tarkoitus tehdä muun muassa lääkepoliittista ja lääketaloustieteellistä tutkimusta sekä rakentaa lääkealan yhteistyötä tutkimuksessa ja kehittämisessä. Se osallistuisi myös yliopistojen ja tutkimuslaitosten soveltavaan lääketutkimukseen kansallisesti ja kansainvälisesti. Lääkealan keskukseen kootaan Lääkelaitoksen nykyiset osaamisalueet ja niitä täydennetään uusilla lääkealan kehittämistä vahvistavilla tehtävillä.

Sosiaali- ja terveysministeriö jatkaa esityksen pohjalta lääkealan keskuksen lainsäädännön valmistelua. Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle vielä kevätistuntokaudella. Ennen sitä järjestetään myös sidosryhmien kuulemistilaisuus. (EK)