Uutinen

Apteekkijärjestelmän osuutta lääkekustannuksista halutaan pienentää

23.09.2020 | 12:07

Teksti : HANNA HYVÄRINEN

Lääkeasioiden tiekarttaa pohjustettiin ministerin ja sidosryhmien tapaamisella tiistaina.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen tapasi lääkehuollon sidosryhmiä eilen tiistaina. Tapaamisessa käytiin läpi lääkehuollon toimijoiden näkemyksiä lääkeasioiden tiekartan kokonaisuuksista.

Ministeriön mukaan uudistuksen yhtenä tavoitteena on pienentää apteekkijärjestelmän osuutta lääkehoidon kustannuksista. Samalla ministeriö kuitenkin korostaa, että lääkkeiden saatavuus, palveluiden saavutettavuus tai rationaalisen lääkehoidon toteutuminen eivät saa vaarantua.

Ministeriön tiistaina julkistamassa esityksessä todetaan, että uudistuksen myötä itsehoitolääkkeitä tarkastellaan osana apteekkitoimintaa.

Ministeriön erityisasiantuntijan Elina Asolan mukaan toteamuksessa on kyse siitä, että itsehoitolääkkeitä halutaan tarkastella nimenomaan osana muuta lääkehoitoa, ei irrallisena poliittisena kysymyksenä.

– Kysymys itsehoitolääkkeistä halutaan pitää saman valmistelun alla kuin muun lääkehuollon kehittäminen. Virkamiesvalmistelussa on haluttu varmistaa, että itsehoitolääkkeitä katsotaan osana apteekkitoiminnan tarkastelua. Ei niin, että itsehoitolääkkeet olisivat muista lääkkeistä irrallaan oleva kokonaisuus.

Esityksessä todetaan myös, että uudistuksessa oteta huomioon apteekkien yhteydessä toimivat osakeyhtiöt, mikäli nykyjärjestelmä säilytetään.

– Lääkkeiden avohuolto apteekkien kautta on vahvasti yhteiskunnan kustantamaa. Kun tarkastellaan apteekkien taloutta kokonaisuutena, osakeyhtiöt täytyy ottaa huomioon, sillä ne vaikuttavat apteekkien tulokseen ja kannattavuuteen. Emme voi jättää niitä huomiotta, Asola sanoo.

Asola korostaa, että vielä ei ole linjattu missä määrin nykyjärjestelmää säilytetään ja missä määrin koko kokonaisuutta laitetaan uusiksi.

Tärkein lähtökohta on rationaalisen lääkehoidon toteutuminen

Apteekkariliiton toimitusjohtaja Merja Hirvonen korostaa, että uudistustyön tärkeä lähtökohta on tavoite rationaalisen lääkehoidon toteutumisesta ja koko arvoketjun tarkastelu sitä taustaa vasten.

Hirvonen painottaa, että apteekkitoiminnan uudistamisen keskeisinä tavoitteina tulee olla lääke- ja lääkitysturvallisuuden sekä oikein toteutuvien lääkehoitojen varmistaminen ja farmaseuttisen työn hyödyntäminen tämän tavoitteen saavuttamiseksi. Niin ikään tärkeiksi tavoitteiksi Hirvonen nostaa lääkkeiden saatavuuden varmistamisen ja maankattavan palveluverkoston, lääkkeen hinnanmuodostuksen läpinäkyvyyden sekä ammatillisesti toimivan ja muista lääkealan toimijoista riippumattoman apteekkijärjestelmän.

– Pidämme erittäin tärkeänä, että myös apteekkitoiminnan askeleittaisessa uudistamisessa edetään. Liikkeelle on syytä lähteä lääketaksa-apteekkiveromekanismin uudistamisesta, josta olemme tehneet oman esityksemme. Esityksemme laskee lääkkeiden hintoja, taittaa lääkekorvauskustannusten kasvun ja tasaa apteekkien välisiä kokoeroja. Uudistus on läpivietävissä vielä tällä hallituskaudella, Hirvonen toteaa.

Koordinaatioryhmä seuraa toteutusta

Lääkeasioiden tiekartan toteutukseen varattiin kevään kehysriihessä 12 miljoonaa euroa, josta ensi vuoden osuus on 5 miljoonaa euroa. Summa kattaa kahdeksan virkamiehen työpanoksen ja tehtävät selvitykset.

Tiekartan toimeenpano on jaettu kolmeen kokonaisuuteen, joita ovat lääkehoidon ohjauksen ja rahoituksen kehittäminen, apteekkitalouden ja lääkkeiden jakelun kehittäminen sekä tiedonhallinnan ja digitaalisten työvälineiden kehittäminen.

Ministeri Pekonen asetti maanantaina poikkihallinnollisen koordinaatioryhmän seuraamaan tiekartan toteutusta.

Tiekartta ulottuu ainakin kahdelle, mahdollisesti jopa kolmelle hallituskaudelle.

Myös viime hallituskaudella rauenneiden hallitusten esitysten uudelleen valmistelu on käynnissä ja hallituksen esitys lääkelain muuttamiseksi on tarkoitus antaa ennen joulua 2020. Sitä ennen ne lähetetään lausuntokierrokselle.