Uutinen

Apteekkihenkilöstö koronavirustestauksen piiriin

16.04.2020 | 13:43

Teksti : ERJA ELO

Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö tulee vastedes ohjata testaukseen, jos heillä epäillään tartuntaa.

THL:n ja sairaanhoitopiirien yhteisen ohjeen mukaan testaukseen tulisi vastedes ohjata kaikki perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon potilaat, joilla on koronavirusinfektioon sopivia oireita tai lääkärin arvion perusteella on syytä epäillä koronavirustartuntaa.

Testaukseen ohjataan myös esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö ja kriittisillä aloilla työskentelevät, jos heillä epäillään tartuntaa.

– Apteekkihenkilökunnan pääsy testaukseen on vaihdellut paikkakuntakohtaisesti. Hyvä, että testiin pääsee nyt koko maassa yhtälaisesti. Apteekit palvelevat riskiryhmäläisiä, joten on tärkeää, ettei tartunta vahingossa leviä henkilökunnasta asiakkaisiin, sanoo Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler.

THL:n ja sairaanhoitopiirien mukaan koronavirustestauksen nopea lisääminen ja laajentaminen on Suomessa tärkeää.

Tällä hetkellä palvelujärjestelmän toimiluvalliset kliinisen mikrobiologian laboratoriot pystyvät tutkimaan jo yli 4 000 näytettä päivässä.

Tavoite on kasvattaa jokaisen sairaanhoitopiirin ja keskeisten sosiaali- ja terveydenhuollon toimijoiden näytteenotto-, testaus- ja tartunnanjäljittämiskapasiteettia. Yksityisten terveyspalveluiden tuottajien tulee tukea tätä toimintaa.