Uutinen

Apteekkien toimitusvarmuus ─ Suomi voittaa Ruotsin

25.04.2019 | 09:00

Teksti : OLLI-PEKKA TIAINEN

Lääkkeet saa lähes aina mukaansa heti, vaikka saatavuusongelmat ovatkin lisääntyneet. Tuoreen selvityksen mukaan reseptilääkkeistä 98 prosenttia löytyy apteekista.

Maailmanlaajuisista ongelmista huolimatta lääkkeiden saatavuus on pysynyt Suomessa erinomaisella tasolla. Ruotsissa asiakas joutuu palaamaan apteekkiin varastopuutteiden vuoksi selvästi useammin kuin Suomessa.

Apteekkariliiton tuoreen selvityksen mukaan Suomessa 98 prosenttiin resepteistä lääke löytyy heti apteekin varastosta. Ruotsissa vastaava luku on vain 95 prosenttia.

Suurin syy Suomen ja Ruotsin eroon johtuu lääkevarastoista. Suomessa varaston riittämättömyys on syynä 16 prosenttiin lääkepuutoksista. Ruotsissa se aiheuttaa lähes neljänneksen saatavuusongelmista.

Apteekkariliiton farmaseuttisen johtajan Charlotta Sandlerin mukaan kattavan ja alueen asukkaiden tarpeita vastaavan lääkevaraston ylläpitäminen on apteekin tärkeimpiä velvollisuuksia. Sairaiden täyty saada lääkkensä nopeasti.

Pienissä apteekeissa toimitusvarmuus on hieman matalampi, mutta niistäkin lääke löytyy 97 prosentin varmuudella.

─ Mitä isompi apteekki, sitä varmemmin lääke löytyy apteekin varastosta, mutta Suomessa pienessäkin apteekissa toimitusvarmuus on parempi kuin Ruotsissa keskimäärin, Sandler vertaa.

Apteekit auttavat ongelmatilanteissa

Suomessa 96 prosenttia asiakkaista saa kaikki lääkkeensä heti apteekista mukaan. Osalla asiakkaista useita lääkkeitä, ja yhdenkin tilaaminen laskee prosenttia.

Kaksi kolmesta lääkepuutteesta johtuu siitä, että lääke on parhaillaan tilauksessa tai se tilataan tarvittaessa esimerkiksi lääkkeen kalliin hinnan vuoksi. Vajaa neljäsosa lääkepuutteista johtuu lääkkeiden saatavuushäiriöistä.

Vain alle promille lääketoimituksista viivästyi saatavuusongelman vuoksi niin, että se viivästytti asiakkaan lääkehoidon aloitusta tai jatkumista.

─ Ongelmatilanteessa apteekit tekevät kaikkensa, jotta asiakas saisi lääkkeensä. Suomalaiset apteekkarit vastaavat henkilökohtaisesti lääkkeiden hyvästä saatavuudesta apteekin sijaintialueella, Sandler kertoo.

Lääkkeiden toimitusvarmuutta selvitettiin maaliskuussa 476 apteekissa eri puolilla Suomea maaliskuussa. Apteekit kirjasivat viikon 11 aikana kaikki ilmenneet lääkepuutteet ja niiden syyt. Tutkimusotos sisälsi liki 600 000 reseptiä ja lähes 332 000 asiakasta.