Uutinen

Apteekkien omistamista voidaan rajoittaa kansallisesti

16.12.2008 | 16:11

EY-tuomioistuimen julkisasiamiehen mielestä apteekkien omistusrajoitukset ovat perusteltuja väestön asianmukaisen lääkehuollon takaamiseksi.

Julkisasiamies Yves Bot esittää, että tuomioistuin hylkäisi EU-komission nostaman kanteen Italiaa vastaan. Komission mielestä Italia rajoittaa apteekkien omistamista EU-lainsäädännön vastaisesti, koska se sallii apteekin omistamisen vain proviisoreille. Julkisasiamies on toista mieltä.

Julkisasiamies otti tänään kantaa myös apteekkien omistamista Saksassa koskevaan kiistaan, jossa arvioitavina olivat Saksassa käytössä olevat apteekkien omistusrajoitukset.

Julkisasiamiehen mielestä unionin perustamissopimusta on tulkittava siten, että ei ole estettä sellaiselle lainsäädännölle, jonka mukaan ainoastaan proviisorin koulutuksen saaneet saavat omistaa apteekkeja ja harjoittaa apteekkiliikettä, koska tällainen lainsäädäntö on perusteltu väestön asianmukaisen lääkehuollon takaamista koskevan tavoitteen vuoksi.

EY-tuomioistuin tekee lopullisen päätöksensä apteekkien omistuskiistassa näillä näkymin ensi keväänä. Useimmissa tapauksissa tuomioistuimen ratkaisut ovat noudatelleet julkisasiamiehen linjauksia. (EK)