Uutinen

Apteekkien lääkevarastot täydentyvät lähipäivinä

18.03.2020 | 14:36

Teksti : ERKKI KOSTIAINEN

Koronaviruksen aiheuttama poikkeuksellisen suuri lääkkeiden kysyntäpiikki on aiheuttanut haasteita lääketoimituksissa  lääketukuista apteekkeihin. Tämä ilmenee tuotepuutteina apteekeissa.

Lääketukut, Tamro ja Oriola, korostavat, ettei Suomessa ole pulaa lääkkeistä. Tilauspiikistä johtuen lääketukkujen kapasiteetti ei ole viime päivinä riittänyt apteekkien kaikkien tilausten toimittamiseen, mutta tilanteen arvioidaan normalisoituvan lähipäivinä.

Molemmat lääketukut ovat luvanneet varmistaa ja priorisoida lääketoimitukset apteekkeihin. Apteekit neuvovat asiakkaita tarvittaessa korvaavan lääkkeen valinnassa.

Ei kipeänä apteekkiin

Apteekkariliitto korostaa, että flunssaisena ei nyt pidä mennä apteekkiin, jotta muut asiakkaat ja apteekin henkilökunta välttyvät mahdolliselta koronavirustartunnalta.

Flunssaoireita potevien kannattaa pyytää läheistään hoitamaan apteekkiasiointi puolestaan. Sama koskee ikääntyneitä ja perussairauksia sairastavia. Tartuntariski on huomioitava myös, kun  ääkkeitä viedään asiakkaalle.

Reseptilääkkeitä hankittaessa puolesta asioivalla pitää olla mukanaan potilaan Kela-kortti ja tieto noudettavista lääkkeistä. Suomi.fi-palvelussa voi tehdä myös puolesta asioinnin valtuutuksen.

Jos puolesta asiointi ei ole mahdollista, asiakas voi tilata oman reseptilääkkeensä poikkeuksellisesti nyt myös puhelimitse. Poikkeavat puhelinasioinnin ohjeet ovat voimassa pandemia-ajan.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea kehottaa ihmisiä malttiin lääkkeitä ostettaessa. Ylisuuria kotivarastoja ei pidä koronaviruksen aiheuttamassa erikoistilanteessakaan hankkia varmuuden vuoksi.

Fimea on myös ohjeistanut apteekkeja toimittamaan toistaiseksi vain yhden pakkauksen itsehoitoon tarkoitettuja kipu- ja kuumelääkkeitä asiakasta kohden.