Biologiset lääkkeet tulevat lääkevaihdon piiriin ensi vuonna vaiheittain. Kuvat: Roni Rekomaa
Uutinen

Apteekkien lääkevaihdoilla on saavutettu jo miljardisäästöt – vaihto laajenee huhtikuun alussa

30.03.2023 | 10:24

Teksti : Erkki Kostiainen

Jaa artikkeli:

Apteekkien tekemät lääkevaihdot ovat säästäneet 20 vuodessa reilusti yli miljardi euroa. Lääkevaihto Suomen apteekeissa alkoi huhtikuussa 2003.

Lauantaina 1. huhtikuuta tulee kuluneeksi tasan 20 vuotta siitä, kun lääkevaihto Suomen apteekeissa alkoi. Kelan aiemmin julkaisemien lääkevaihtotilastojen mukaan apteekkien tekemien lääkevaihtojen tuoma säästö ylitti miljardin euron rajan tammikuussa 2018. Sen jälkeen säästöä on Kelan tilastojen mukaan kertynyt muutama sata miljoonaa euroa lisää.

Tarkka summa ei ole tiedossa, sillä Kela on muuttanut lääkevaihdoista syntyneiden säästöjen laskentatapaa. Kertyneen säästön arvioidaan olevan nyt 1,3-1,4 miljardin euron välillä.

Lääkevaihtoa täydennettiin lääkkeiden hintakilpailua edelleen tehostaneella viitehintajärjestelmällä vuonna 2009. Lääkevaihdon ja viitehintajärjestelmän ansiosta reseptilääkkeiden kuluttajahinnat ovat Tilastokeskuksen mukaan laskeneet parissakymmenessä vuodessa liki 30 prosenttia.

Esimerkiksi syöpälääke lenalidomidin hinta tippui jopa 98 prosenttia viime huhtikuun alussa, kun alkuperäislääkkeen patenttisuoja päättyi ja lääke tuli viitehintajärjestelmän piiriin.

Apteekkien lääkevaihto on ollut menestys

Lääkelain mukaan apteekki tarjoaa lääkkeen käyttäjälle aina tosiasiallisesti halvinta vaihtokelpoista valmistetta, vaikka lääkäri olisi määrännyt lääkeryhmän viitehintaa kalliimman lääkkeen. Lääkevaihto apteekissa tehdään Fimean neljännesvuosittain päivittämän vaihtokelpoisten lääkkeiden luettelon mukaisesti. Muiden reseptilääkkeiden vaihto toiseen vaatii aina yhteydenoton lääkäriin.

– Apteekkien lääkevaihto on ollut menestys, vaikka sen valmisteluvaiheessa jotkut tahot epäilivätkin potilasturvallisuuden vaarantuvan. Näin ei kuitenkaan käynyt. Potilaat ja lääkärit luottavat apteekkien tekemiin lääkevaihtoihin ja vaihtokiellot ovat nykyään harvinaisia. Säästötkin ylittivät reilusti etukäteisarviot, farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler Apteekkariliitosta kertoo.

Apteekkariliitto on esittänyt apteekkien lääkevaihto-oikeuksien laajentamista lääkkeiden saatavuushäiriötilanteissa, jotka ovat viime vuosina yleistyneet.

Lääkevaihto laajenee inhaloitaviin ja biologisiin lääkkeisiin

Lääkevaihto laajenee huhtikuun alussa, kun astman ja keuhkoahtaumataudin hoitoon käytettävät inhaloitavat eli keuhkoihin hengitettävät lääkkeet tulevat lääkevaihdon piiriin.

Vuoden päästä lääkevaihto laajenee edelleen biologisin lääkkeisiin. Niiden vaihto alkaa veritulppia ehkäisevillä enoksapariinivalmisteilla ja laajenee vuonna 2025 muihinkin biologisiin lääkkeisiin. Vain lyhytvaikutteiset insuliinit jäävät toistaiseksi vaihdon ulkopuolelle. Biologisen lääkkeen vaihtoa ei tehdä alle 18-vuotiaille.

Farmaseutti neuvoo asiakasta biologisen lääkkeen käytössä.
Biologisten lääkkeiden apteekkivaihdosta odotetaan kymmenien miljoonien eurojen lisäsäästöjä.

– Biologiset lääkkeet ovat pistettäviä valmisteita, joiden annostelulaitteet poikkeavat toisistaan. Siksi vaihto ja vaihdon neuvonta ovat vaativampia kuin esimerkiksi tableteissa tai kapseleissa. Apteekkien farmaseuttisen henkilökunnan koulutus on jo käynnissä, joten olemme vuoden päästä valmiita toteuttamaan myös biologisten lääkkeiden vaihdot asiantuntevasti ja turvallisesti, Charlotta Sandler lupaa.

Biologisten lääkkeiden apteekkivaihdon arvioidaan tuovan vuositasolla kymmenien miljoonien eurojen lisäsäästöt lääkekustannuksiin.