Apteekeissa koronarokotteen saa ensimmäisenä farmaseuttinen henkilöstö. Kuva: Shutterstock
Uutinen

Apteekkien farmaseuttinen henkilökunta päässee koronarokotuksiin luultua nopeammin

19.02.2021 | 14:34

Teksti : Erja Elo

Jaa artikkeli:

Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö rokotetaan täsmennetyn rokotusjärjestyksen mukaan ennen muuta väestöä, mutta toistaiseksi THL keskeyttää sote-ammattilaisten rokotukset. Pelkosenniemen apteekin henkilökunta on jo rokotettu.

Terveyden ja hyvinvoinnin (THL) laitos on täsmentänyt koronavirusta koskevaa rokotusjärjestystä.

Ryhmään 1 kuuluvat edelleen koronapotilaita hoitava terveydenhuollon henkilöstö sekä ympärivuorokautisen hoivan henkilöstö ja asukkaat.

Ryhmään 2 kuuluvat edelleen ikääntyneet ja vakavalle koronavirustaudille perussairautensa vuoksi alttiit henkilöt sekä sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö. Terveydenhuollon ammattilaisista rokotetaan ensimmäisinä infektioille alttiita potilaita hoitavat sekä koronavirukselle merkittävästi altistuvat.

Täsmennetyissä ohjeissa uutta on se, että alaryhmässä 2.2.2. rokotetaan kaikki muut sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset. Apteekeissa tämä tarkoittaa farmaseuttista henkilöstöä.

– Tämä on iloinen uutinen apteekeissa työskenteleville terveydenhuollon ammattilaisille. Vastuu lääkehuollon jatkuvuudesta ja pelko tartunnan saamisesta työtehtävissä ovat olleet raskaita kantaa. Apteekkilaiset ovat rokotuksensa ansainneet, sanoo Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler.

THL: Sote-ammattilaisten rokotukset keskeytetään toistaiseksi

THL:n infektiotautien torjunnan ja rokotusten johtava asiantuntija Mia Kontio kertoo, että sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten rokotukset keskeytetään toistaiseksi.

– Kaikkien sote-ammattilaisten rokotukset käytännössä keskeytetään toistaiseksi. Olemme lähettämässä vielä tänään (19.2.) ohjeen, jossa kehotetaan antamaan kaikki rokotteet ikääntyneille ja 1. riskiryhmään kuuluville.

Sote-henkilökunnan rokotuksia voidaan laajentaa asteittain sitten, kun Suomeen saadaan rokotteita aiempaa suurempia määriä. THL tiedottaa aikatauluista tarkemmin myöhemmin. Kontio sanoo, että vielä ei pidä siirtyä edes kohtaan 2.2.1.

THL ei ole toistaiseksi päättänyt, koskeeko kohta 2.2.2. kaikkia, jotka ovat Valviran rekisterissä terveydenhuollon ammattilaisina eli esimerkiksi farmaseutin tai proviisorin koulutuksen saaneita, jotka työskentelevät muualla kuin apteekissa.

– Tämä ei siis automaattisesti tarkoita, että kaikki sote-ammattilaiset rokotetaan ennen muuta väestöä. Rokotusjärjestystä tarkennetaan aina tarvittaessa, kun saadaan lisää tietoa Suomeen tulevien rokotteiden määrästä, hän sanoo.

THL:n mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöä rokotettaessa pitää huolehtia siitä, että rokotukset eivät hidasta vakavalle taudille alttiiden alle 70-vuotiaiden rokotuksia.

Pelkosenniemen apteekin työntekijät rokotettu

Hyvin pieni osa apteekkien henkilökunnasta on jo ehditty rokottaa. Itä-Lapissa sijaitsevan Pelkosenniemen apteekin koko henkilökunta sai ensimmäiset koronarokoteannokset kuukausi sitten. 

Toinen rokoteannos olisi pitänyt saada helmikuun puolivälissä, mutta THL:n ohjeistus pidensi rokotusväliä 12 viikkoon. Apteekin henkilökunta saa toisen annoksen viimeistään huhtikuun puolivälissä.

– Piikille pääseminen vaati vain yhden puhelinsoiton. Apteekki katsottiin kriittisen tärkeäksi osaksi paikallista terveydenhuoltoa, koska seuraavaan apteekkiin on matkaa 50 kilometriä, kertoo apteekkari Petri Mäenkoski.
 

Uutista täydennetty klo 15:50 THL:n Mia Kontion osuudella.