Uutinen

Apteekkiala ja Lääketeollisuus kannattavat yhteistyön avoimuutta

17.04.2015 | 10:41

Teksti : ERJA ELO

Apteekkariliitto, Farmasialiitto ja Proviisoriyhdistys suosittelevat jäsenilleen, että nämä antaisivat suostumuksensa lääketeollisuuden kanssa tekemänsä yhteistyön julkistamiseen.

Lääkeyritykset ryhtyvät ensi vuonna julkistamaan tiedot terveydenhuollon ammattilaisista ja organisaatioista, joiden kanssa ovat tehneet taloudellista yhteistyötä esimerkiksi koulutuksen muodossa.

Lääkeyritykset julkaisevat verkkosivuillaan vuosittaisen raportin, josta käyvät ilmi yhteistyön taloudelliset tiedot eli terveydenhuoltoalan ammattilaisille maksetut palkkiot, yhteistyökumppaneiden nimet sekä organisaatiot, joissa he työskentelevät.

Yhteistyön julkistaminen ulottuu toimintamallina koko Euroopan alueelle ja velvoittaa kaikkia Euroopan lääketeollisuusliittojen kattojärjestön EFPIAN:n jäseniä – Suomessa Lääketeollisuus ry:n jäsenyrityksiä.

– Yhteistyö lääkeyritysten kanssa on välttämätöntä, sillä esimerkiksi uusiin lääkkeisiin liittyvää syvällistä tietoa ei ole muilla kuin lääkkeen kehittäneellä yrityksellä itsellään. On tärkeää, että yhteistyö on kaikin puolin läpinäkyvää, ja että apteekin asiakas voi aina luottaa apteekin puolueettomuuteen ja riippumattomuuteen, sanoo Apteekkariliiton toimitusjohtaja Merja Hirvonen.

Lääkeyritysten ja terveydenhoitoalan ammattilaisten välinen yhteistyö hyödyttää potilaita, terveydenhuoltojärjestelmää ja yhteiskuntaa. Yhteistyöstä syntyy väistämättä sidonnaisuuksia, jotka ovat myös taloudellisia.

– Tehdystä työstä on perusteltua maksaa alansa asiantuntijalle kohtuullinen korvaus. Tietojen julkistaminen tuo yhteistyön läpinäkyväksi ja vastaamaan nykyajan odotuksia toiminnan avoimuudesta, sanoo Lääketeollisuus ry:n toimitusjohtaja Jussi Merikallio.