Kuva: Ingimage
Uutinen

Apteekki suljettiin vakavien puutteiden vuoksi Ruotsissa

22.09.2022 | 10:20

Teksti : Hanna Hyvärinen

Edellisen kerran apteekkeja suljettiin Ruotsissa vakavien puutteiden vuoksi noin kaksi vuotta sitten. Tuolloin Tukholmassa suljettiin kaksi apteekkia.

Ruotsin lääketurvallisuusvirasto Läkemedelsverket on päättänyt sulkea apteekin Ruotsin Märstassa. Märsta on Tukholman läänissä Sigtunan kunnassa sijaitseva taajama, jossa on noin 30 000 asukasta.

Apteekki suljetaan välittömästi, sillä sen toiminnassa todettiin tarkastuksessa vakavia puutteita. Apteekki ei saa avata uudelleen ennen kuin on varmistettu, että toiminta on potilasturvallista.

– Tarkastuksellamme pyrimme varmistamaan, että apteekin asiakkaat tuntevat olonsa turvalliseksi apteekissa vieraillessaan, sanoo apteekkivalvonnan johtaja Annika Babra lääketurvallisuusviraston tiedotteessa.

Barbran mukaan esiin tulleet puutteet ovat vakavia.

– Laadusta ja turvallisuudesta puuttuu peruselementtejä.

Apteekin toimintakielto alkoi välittömästi ja on voimassa, kunnes lääketurvallisuusvirasto tekee uuden päätöksen.

Ruotsissa on noin 1 450 lääketurvallisuusviraston myöntämää avoapteekkitoimilupaa. Vuoden 2009 apteekkimarkkinoiden uudelleensääntelyn jälkeen virasto on muutaman kerran päättänyt apteekkien väliaikaisesta sulkemisesta vakavien poikkeamien vuoksi.

Edellisen kerran apteekkeja suljettiin vakavien puutteiden vuoksi noin kaksi vuotta sitten. Tuolloin Tukholmassa suljettiin kaksi apteekkia.

Lääketurvallisuusvirasto ei kerro tarkemmin, millaisista puutteista sulun taustalla on kyse. Viraston mukaan se ei ole saanut ilmoituksia kyseisessä apteekissa vierailleilta asiakkailta.