Uutinen

Apteekki sponsoroi eläkeläisten etäliikuntaa

07.04.2020 | 14:56

Teksti : ERJA ELO

Koronavirus siirsi porvoolaisen eläkeläisryhmän liikuntaharrastuksen verkkoon. Sitten ryhmästä kuulivat muutkin ja osallistujamäärä moninkertaistui.

Fysioterapeutti Jussi Haapatalo asettuu joka maanantai ja torstai kello 10 työkoneensa ääreen ja aloittaa TuoliFysio-tunnin.

Ryhmäliikuntamuoto on hänen itsensä kehittämä. Siinä sovelletaan fysioterapian ja perinteisen tuolijumpan lisäksi esimerkiksi pilatesta ja joogaa. Harjoitukset vahvistavat lihaskuntoa, tasapainoa ja liikkuvuutta.

Porvoolaisten eläkeläisten TuoliFysio-ryhmää on sponsoroinut viime syksystä lähtien Porvoon Näsin apteekin apteekkari Kirsi Paulamäki.

Koronavirus siirsi ryhmän livetapaamiset verkkoon. Aluksi liikuntaryhmissä oli mukana kymmeniä ihmistä, nyt yhä suurempi yleisö on kiinnostunut maksuttomasta liikuntamahdollisuudesta.

– Viime striimaukseen osallistui jo 350 ihmistä, ja varmasti luku nousee vielä siitäkin. Tämä ei ole enää pelkästään paikallinen juttu, vaan osallistujia on ympäri Suomea, jopa Ruotsista ja Ranskastakin, apteekkari kertoo.

Hän tukee mielellään liikuntahetkiä, sillä apteekki on sitoutunut Liikkujan Apteekkina edistämään terveellisiä elämäntapoja.

Työtä tehdään veitsenterällä

Koronavirus on näkynyt Porvoon Näsin apteekissa, kuten muuallakin. Pari viikkoa sitten kansa ryntäsi täydentämään varastojaan, nyt ruuhka on selvästi rauhoittunut.

– Hyvällä sykkeellä ollaan menty eteenpäin. Mitään katastrofin aineksia ei ole ilmassa, mutta sehän voi muuttua yhdessä päivässä, Paulamäki kertoo.

Apteekissa on tehty työntekijöiden ja asiakkaiden suojaamiseksi kaikki, mitä on voitu. Henkilökunta työskentelee kahdessa ryhmässä vuoropäivinä. Jos toinen joutuu karanteeniin, toinen pystyy pitämään apteekkia auki.

Suojatoimista huolimatta Paulamäki on varma, ettei sairastumisilta voida välttyä, sillä apteekkihenkilökunta tekee työtä veitsenterällä.

– Meillä käy päivässä satoja asiakkaita, kyllä meistä joku vielä sairastuu, hän sanoo.

Pleksi, käsineet ja käsidesi suojaavat farmaseutti Minna Kanniainen-Pesosta.

Apteekista täytyy päästä koronatestiin

Apteekkien henkilökunta ei automaattisesti pääse kaikkialla Suomessa koronavirustesteihin, koska heitä ei lasketa terveydenhuollon työntekijöiksi.

Paulamäen mielestä heidät pitää ilman muuta testata. Hän on valmis kustantamaan koronatestit henkilökunnalleen omasta pussistaan.

Jos joku työntekijöistä sairastuu koronatyyppisiin oireisiin, apteekki ei voi varmuuden vuoksi sulkea oviaan kahdeksi viikoksi. Apteekissa ei myöskään voida jäädä odottamaan, tuleeko siitä koronaviruspesäke, jossa henkilökunta sairastaa ja tartuttaa tautia asiakkaisiin.

Paulamäki uskoo, että koronatilanteen edetessä apteekkeja tullaan sulkemaan sairastumisten vuoksi. 

– Jos apteekeista sammuvat valot, kuka ne lääkkeet sitten jakaa? Ehkä se herättää päättäjät vihdoinkin huomaamaan apteekkien merkityksen osana terveydenhuoltoa, hän sanoo.