Uutinen

Apteekki on auki entistä pidempään

18.12.2018 | 12:40

Teksti : ERKKI KOSTIAINEN

PÄIVITETTY 15:00 Apteekkariliiton tuoreen kyselyn mukaan apteekit ovat auki keskimäärin 57,6 tuntia viikossa ja laajemmin kuin julkiset terveyspalvelut.

Apteekkien aukioloajat ovat pidentyneet vuoden 2016 alusta, jolloin kauppojen aukioloajat vapautuivat.

Apteekit ovat arkisin avoinna keskimäärin 10 tuntia, lauantaisin 6,5 tuntia ja sunnuntaisin 5 tuntia. Joka päivä palvelevien apteekkien keskimääräinen aukioloaika on yli 61 tuntia viikossa.

Kun mukaan lasketaan apteekit, jotka eivät ole auki viikon jokaisena päivänä, viikkoaukioloaika on keskimäärin 57,6 tuntia. Lauantaisin avoinna on 96 prosenttia ja sunnuntaisin 37 prosenttia apteekeista.

Sivuapteekitkin ovat avoinna keskimäärin yli 40 tuntia viikossa. Sivuapteekeista avoinna on lauantaisin joka viides ja sunnuntaisin lähes joka kymmenes. Seitsemänä päivänä palvelevat sivuapteekit ovat auki yli 48 tuntia viikossa.

Kaupan aukiolojen vapautuminen heijastuu


Kauppojen aukioloaikojen vapautuminen näkyy myös apteekeissa, joita kauppojen aukioloaikojen sääntely ei ole koskenut. Aukioloajat ovat pidentyneet kaikissa kokoluokissa vuoden 2016 alun jälkeen.

Eniten ja pisimpään ovat auki kauppakeskuksissa ja tavarataloissa sijaitsevat apteekit. Suurimmista apteekeista joka toinen on pidentänyt aukioloaikaansa, pienimmistä joka viides.

Pienistä (alle 40 000 reseptiä vuodessa) parhaiten ovat auki kaupunki- ja kivijalka-apteekit.

Apteekkariliitto toteutti apteekkien aukioloaikakyselyn 24.10.–7.11. Linkki verkkokyselyyn lähetettiin sähköpostilla kaikille jäsenapteekkareille. Tiedot saatiin 542 apteekista ja 128 sivuapteekista. Apteekkien vastausprosentti oli 89 ja sivuapteekkien 72. Otos on edustava apteekkikoon ja sijainnin osalta.

Apteekkariliiton viime kesänä apteekeille tekemän kyselyn mukaan julkiset terveyspalvelut palvelevat suppeammilla aukioloajoilla kuin apteekit. Kyselyyn vastanneista apteekeista 70 prosenttia kertoi aukioloaikojensa olevan laajemmat kuin läheisellä terveysasemalla.

Päivitetty klo 15, lisätty vertailu julkisten terveyspalveluiden aukioloon.