Uutinen

Apteekki lähettää liikkumaan

11.12.2014 | 10:59

Jaa artikkeli:

Lohjanharjun apteekki kannustaa ihmisiä liikkumaan lähetteen avulla. Asiakkaat ovat ilahtuneet huolenpidosta.

Lohjan kaupungissa on ymmärretty, että liikunta toimii lääkkeenä moneen vaivaan. Kaupungin lääkärit, sairaanhoitajat, fysioterapeutit ja myös Lohjanharjun apteekki voivat kirjoittaa asiakkaille liikkumislähetteitä.

Apteekin reseptitiski on hyvä paikka ottaa puheeksi asiakkaan liikuntatottumukset, tietää proviisori Erika Aalto.

– Minulla oli esimerkiksi asiakas, joka kertoi verenpaineensa olevan niin koholla, että lääkäri oli uhannut nostaa lääkitystä. Asiakkaalla oli kuitenkin nivelrikko, joka rajoitti liikkumista.

Tällaisissa tilanteissa Aalto täyttää asiakkaan kanssa kaupungilta saadun esitietokyselylomakkeen. Sen avulla hän arvioi, voisiko asiakas hyötyä liikkumislähetteestä. Jos asiakkaalla on liikkumista rajoittavia sairauksia tai hänen arkiliikuntansa on hyvin vähäistä, on lähete tarpeen.

Lähetteellä asiakas saa maksutta 1–3 henkilökohtaista käyntiä kaupungin liikuntaneuvojalla, joka kyselee asioita tarkemmin ja ohjaa oikeisiin liikuntaryhmiin.

Aalto kertoo asiakkaidensa ilahtuvan ja innostuvan liikuntalähetteistä. Lohjanharjun apteekki on yksi Liikkujan apteekeista, joten koko farmaseuttinen henkilökunta ottaa liikkumisen aktiivisesti puheeksi asiakkaiden kanssa reseptitiskissä ja tarvittaessa myös itsehoitopuolella.

Erika Aallon mielestä liikkumislähete on hyvä ja konkreettinen työkalu silloin, kun asiakkaalla itsellään ei ole valmiuksia aloittaa liikkumista.

– Pyrimme saamaan kiinni ne henkilöt, jotka eivät harrasta edes hyötyliikuntaa. Tämä on mitä parhainta terveyden edistämistä!

ERJA ELO
Aiheesta lisää ensi viikolla ilmestyvässä Apteekkarilehdessä.

Lue myös:

Yli 100 liikkujan apteekkia Suomessa ->
Ministeri ohjaa apteekkiin ->
Liikkujan apteekille innovaatiopalkinto ->