Uutinen

Apteekkarit vaativat kompensaatiota

28.11.2008 | 10:01

"Lääkemyynnin katteella ei enää kyetä rahoittamaan apteekkien kasvavia kustannuksia, kun lääkevaihto laajenee ja lääkkeiden viitehintajärjestelmä tulee käyttöön ensi huhtikuussa", Apteekkariliiton puheenjohtaja Mika Vidgrén totesi liiton syyskokouksessa Helsingissä tänään.

- Emme vastusta tulevia uudistuksia, mutta niiden aiheuttamat menetykset on kompensoitava apteekeille, Vidgrén vaati.

Lääkevaihdon piirissä olevien lääkkeiden katteet ovat romahtaneet, kun lääkevaihto on laskenut hintoja kymmenillä prosenteilla. Sama on odotettavissa lääkevaihtoon ensi huhtikuussa tulevien menetelmäpatentoitujen lääkkeiden hinnoille.

Sosiaali- ja terveysministeriö on arvioinut, että uudistukset leikkaavat apteekkien lääkemyyntiä vuosittain noin 85 miljoonaa euroa. Arvio on paljastunut liian maltilliseksi. Apteekkariliitto on laskenut, että leikkaus on jopa 140 miljoonaa euroa vuodessa, jos lääkevaihdon piiriin lähivuosina tulevien lääkkeiden hinnat putoavat ministeriössä arvioidut 40 prosenttia.

- Tämä merkitsee, että apteekkien lääkemyynnin liikevaihto laskee vuositasolla keskimäärin 6,5 prosenttia. Nykyisellä kulurakenteella käyttökate ja liiketulos pienenevät jopa 12-18 prosenttia. Luku vastaa keskikokoisessa apteekissa yhden työntekijän vuosipalkkaa, Vidgrén havainnollisti.

Tänä vuonna apteekkien lääkemyynnin liikevaihdon arvioidaan vielä kasvavan keskimäärin viitisen prosenttia viime vuodesta, mutta apteekkikohtaiset erot ovat suuria ja kasvavat yhä. Liki sadan apteekin liikevaihto jää jo tänä vuonna edellisvuotta pienemmäksi.

Apteekit ovat viime vuosina tehostaneet toimintaansa ja laajentaneet tuote- ja palveluvalikoimaansa lääkemyynnin kannattavuuden heikentymisen pakottamina.

- Nyt tämäkin tie alkaa olla kuljettu loppuun. Maankattavan ja ammatillisesti toimivan apteekkiverkoston tulevaisuus on vakavasti uhattuna, ellei huolehdita apteekkien taloudellisista toimintaedellytyksistä, puheenjohtaja Mika Vidgrén painotti. (EK)