Krista Taipale-Kovalainen kokee olevansa etuoikeutetussa asemassa, koska pienen paikkakunnan apteekissa on niin mukava työskennellä. Kuva: Esko Tuovinen
Uutinen

Apteekkarille kukkia kiitoksena lääkkeiden kotiinkuljetuksista

18.02.2021 | 12:48

Teksti : Erja Elo

Jaa artikkeli:

Kalvolan apteekin apteekkari kuljetti lääkkeitä maksutta ikäihmisille viikkojen ajan, kun koronarajoitukset olivat kovimmillaan.

Apteekkari Krista Taipale-Kovalainen sai iloisen ystävänpäiväyllätyksen, kun Hämeen Sanomien toimittaja otti yhteyttä. Neljä lehden lukijaa oli ehdottanut häntä tulppaanikimpun saajaksi erittäin ystävällisen ja hyvän palvelun vuoksi.

– Hämeen Sanomien tuoma kukkakimppu oli todella yllätys! En osannut yhtään odottaa sellaista, hän sanoo.

Viime keväänä ja kesänä Taipale-Kovalainen kuljetti lääkkeitä asiakkaiden koteihin, koska yli 70-vuotiaita oli kehotettu pysymään kodeissaan.

Päätös lääkkeiden maksuttomasta kotiinkuljetuksesta oli itsestään selvä. Apteekkari ajatteli, että koronapandemia ja karanteeni tuntuivat ihmisistä muutenkin kurjilta.

– En halunnut stressata ihmisiä lisäkustannuksilla. Ajattelin, että voin lähteä talkoisiin mukaan tällä tavalla.

Kuljetukset olivat lääkehoidon jatkumisen kannalta välttämättömiä, koska kaikki kanta-asiakkaat eivät saaneet lääkkeiden hakua järjestettyä muulla tavalla, esimerkiksi omaisten kautta.

Lääkehoito ei saa vaarantua

Taipale-Kovalainen kuljetti lääkkeitä henkilökohtaisesti usean viikon ajan. Kotiinkuljetuksiin kului parina päivänä viikossa 3-4 tuntia kerrallaan.

Asiakkaat tekivät tilaukset yleensä edellisenä päivänä ja Taipale-Kovalainen pääsi liikkeelle tukkutilauksen tultua, puolen päivän aikaan. Kalvolan alue pienine maalaisteineen tuli tutuksi, sillä lääkkeitä meni viikossa keskimäärin 30 osoitteeseen.

Apteekkari varmisti lääkkeiden perille pääsyn soittamalla asiakkaalle tämän ovelta. Osa asiakkaista vältteli kaikkea lähikontaktia ja pyysi jättämään paketin oven eteen. Toiset tulivat ulos juttelemaan.

– Melkein kaikkien kanssa keskustelu meni koronaan ja päivittelimme maailman menoa, Taipale-Kovalainen kertoo.

Hän kuljettaa lääkkeitä edelleen kanta-asiakkaille erikoistilanteissa, joissa hakeminen ei millään onnistu ja lääkehoito muuten vaarantuisi.

Puolet apteekkariajasta koronan kanssa

Hämeenlinnassa sijaitseva Kalvolan apteekki on Taipale-Kovalaisen ensimmäinen oma apteekki. Hän aloitti apteekkarina reilut kaksi vuotta sitten. Ensimmäisen vuoden hän sai työskennellä normaalioloissa, toinen on mennyt tiiviisti koronan kanssa.

Jos koronarajoitukset kiristyvät nykyisestä, apteekkari on valmis aloittamaan säännölliset kotiinkuljetukset uudestaan.

Taipale-Kovalainen kokee olevansa etuoikeutetussa asemassa, koska pienen paikkakunnan apteekissa on niin mukava työskennellä. Ilmapiiri on välitön ja asiakaskunta on tullut tutuksi. Huolenpito on vastavuoroista.

– Kerran yksi asiakas kysyi, vaivaako minua joku asia, kun näytin niin surulliselta.