Uutinen

Apteekkariliitto täyttää 125 vuotta

11.03.2022 | 11:21

Teksti : Erkki Kostiainen

Merkkivuotta juhlistetaan muun muassa 125-vuotisjuhlaseminaarilla toukokuussa, apteekkien roolia terveydenhuollossa ja yhteiskunnassa käsittelevällä podcast-sarjalla sekä huhti-toukokuulle ajoittuvalla Kasvollinen yrittäjä -mediakampanjalla.

Sunnuntaina 13. maaliskuuta tulee kuluneeksi tasan 125 vuotta siitä, kun viitisenkymmentä apteekkaria kokoontui Bauerin kahvilaan Tampereelle, ja päätti perustaa apteekkariyhdistyksen, nykyisen Suomen Apteekkariliiton. He katsoivat, ettei Suomen farmaseuttinen yhdistys enää edustanut kaikkia alan intressejä, ja oman yhdistyksen perustaminen oli siksi tarpeen (1). 

Ensimmäisessä sääntömääräisessä vuosikokouksessa yhdistyksen puheenjohtajaksi valittiin apteekkari Frans Eskil Ditzler Turun Kasken apteekista. 

Yhdistyksen perustaminen oli hyvin ajoitettu, sillä pian maamme poliittinen ilmapiiri tiukentui. Uusien yhdistysten perustaminen kiellettiin ja jo toiminnassa olleiden yhdistysten työskentely hankaloitui.  

Sortovuodet, ensimmäinen maailmansota, sisällissota ja taistelu laitonta lääkekauppaa vastaan leimasivat yhdistyksen ensimmäisiä vuosikymmeniä. Yhdistystä työllistivät myös apteekkialan uudistamissuunnitelmat ja apteekkilain pitkäksi venynyt käsittely. 

Sotien ja monien muuttojen jälkeen yhdistys rakennutti yhdessä apteekkareiden kanssa oman kiinteistön, Pharmadomuksen, joka valmistui 1930, ja jossa yhdistys ehti toimia Pieni Roobertinkadulla yli 90 vuotta. Apteekkariliitto myi osuutensa kiinteistöstä viime keväänä ja muuttaa pian uusiin, moderneihin toimitiloihin Helsingin Vallilaan. 

Merkkivuotta juhlistetaan 125-vuotisjuhlaseminaarilla toukokuussa, apteekkien roolia terveydenhuollossa ja yhteiskunnassa käsittelevällä podcast-sarjalla sekä huhti-toukokuulle ajoittuvalla Kasvollinen yrittäjä -mediakampanjalla. Juhlavuosi näkyy myös liiton tapahtumissa kuluvan vuoden aikana. 

(1) Pillereistä palveluksi – Från piller till service, Suomen Apteekkariliitto 110 vuotta, PharmaPress 2007