Uutinen

Apteekkariliitto: Lisää aloituspaikkoja farmaseuttikoulutukseen

03.06.2020 | 13:01

Teksti : ERKKI KOSTIAINEN

PÄIVITETTY 4.6.2020 11:05 | Farmaseuttikoulutuksen aloituspaikkojen lisääminen 30:llä maksaisi koulutusyksiköiden arvion mukaan noin 650 000 euroa.

Apteekkariliitto esittää, että farmaseuttikoulutuksen aloituspaikkoja lisättäisiin 30:llä eli noin kymmenellä prosentilla. Apteekkariliitto on jo aiemmin esittänyt koulutusmäärien lisäämistä, sillä pula farmaseuteista on jatkunut apteekeissa pitkään.

Hallitus esitti tiistaina julkistamassaan lisätalousarviossa korkeakoulujen aloituspaikkojen lisäämistä ja varasi siihen 124 miljoonaa euroa. Farmaseuttikoulutuksen aloituspaikkojen lisääminen 30:llä maksaisi koulutusyksiköiden arvion mukaan noin 650 000 euroa.

Apteekkariliiton viime kesänä tekemän selvityksen mukaan yli puolet Suomen apteekeista oli kärsinyt työvoimapulasta viimeisen vuoden aikana ja kolmasosalla tilanne oli pahentunut viime vuoden alkupuolella. Päijät-Hämeessä lähes jokaisella apteekilla oli ollut rekrytointiongelmia.

Uusien apteekkien perustaminen ja apteekkien aukioloaikojen piteneminen ovat pahentaneet farmaseuttipulaa entisestään.

Yksi suosituimmista aloista

Alalle olisi myös tulijoita.

– Farmasian ala oli yliopistohaussa tänäkin vuonna suosituimpien alojen joukossa, mutta farmaseutiksi hakeneista vain 16 prosenttia sai opiskelupaikan. Yliopistoilla on halua ja mahdollisuuksia lisätä opiskelijamääriä kunhan resursseista huolehditaan, kertoo Apteekkariliiton puheenjohtaja Risto Kanerva.

Kanervan mukaan farmaseuttien työllistyminen on käytännössä varmaa alan työvoimapulasta johtuen. Pelkästään pääkaupunkiseudulle ja muualle Uudellemaalle perustettaviin uusiin apteekkeihin tulee kymmeniä uusia farmaseutin paikkoja.

Väestön ikääntyessä ja lääkkeiden käytön lisääntyessä lääkealan ammattilaisten tarve lisääntyy myös lääkehuollon muilla sektoreilla.

– Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla HUS palkkasi viime vuonna kymmeniä farmaseutteja. Farmaseuttien tarvetta lisää myös moniammatillisten toimintamallien yleistyminen hoito- ja hoivayksiköissa sekä kotihoidossa, Risto Kanerva muistuttaa.

Lääkeala vetosi alkuvuodesta opetus- ja kulttuuriministeriöön farmaseuttikoulutuksen aloituspaikkojen lisäämiseksi ja koulutuksen resurssien turvaamiseksi.

Uutista korjattu 4.6.2020 klo 11:05: 30 farmaseuttitutkinnon hinta on noin 650 000 euroa kolmessa vuodessa, ei vuodessa, kuten uutisessa aluksi todettiin.