Uutinen

Apteekkariliitto jakoi apurahaa vanhusten lääkehoitoon

18.06.2019 | 12:58

Teksti : OLLI-PEKKA TIAINEN

Apteekkariliitto jakoi 18 000 euroa apurahaa vanhusten lääkehoidon kehittämiseen. Tavoitteena on opas iäkkäiden lääkitysriskien tunnistamiseen ja toimintamalli kotihoidon lääkehoidon arviointiin.

Terhi Toivo ja Maarit Dimitrow saivat 10 000 euron apurahan oppaaseen, joka auttaa farmaseutteja proviisoreita hyödyntämään lääkitysriskien seulontamittareita, tunnistamaan riskipotilaat ja arvioimaan vanhusten lääkehoitoja.

Tavoitteena on, että opas yhtenäistää seulontamittareiden tulkintaa ja käyttöä apteekeissa. Opas sisältää käytännönläheiset ohjeet siitä, miten mittareita hyödynnetään riskipotilaiden tunnistamisessa sekä lääkehoitojen arvioinneissa.

Tavoitteena on myös tuoda apteekkien osaaminen entistä kiinteämmäksi osaksi vanhusten lääkitysturvallisuuden varmistamista.

Apteekkien osaamista kotihoitoon

Sanna Räntilä sai 8 000 euron apurahan apteekki- ja sairaalafarmasian erikoistumiskoulutukseen liittyvään tutkimusprojektiin, jossa kehitetään apteekkien ja muun terveydenhuollon yhteistyötä kotihoidon lääkitysasioissa.

Tavoitteena on rakentaa toimintamalli, joka parantaa yhteistyötä ja hyödyntää farmaseuttista osaamista, kun arvioidaan kotihoitoon tulevan asiakkaan palvelun tarvetta. Perustana ovat apteekkien lääkehoidon arviointipalvelut.

Projektissa on tarkoitus luoda paikallinen verkosto, joka helpottaa terveydenhuollon yksiköiden ja ammattilasten yhteydenpitoa. Lisäksi selvitetään, miten toimintamalli vaikuttaa asiakkaan lääkitysturvallisuuteen, lääkehoidon laatuun ja toimintakykykyyn.

Tarkoituksena on myös selvittää työhön osallistuvien ammattilaisten näkemyksiä sekä määritellä palvelusetelin perusteet apteekkien tuottamalle lääkehoidon arviointipalvelulle.

Tänä vuonna apteekit keskiössä

Apteekkariliitto jakaa hallinnoimistaan rahastoista vuosittain apurahoja farmasian tutkimuksen ja käytännön farmasian edistämiseen. Vuonna 2019 apurahat kohdennetaan erityisesti apteekkitoimintaan liittyviin kehittämisprojekteihin.

Farmasian edistämisrahastosta jaetaan tukea apteekkien lääkeneuvontaa, lääkitysturvallisuustyötä ja apteekkipalveluita kehittäviin tai niiden vaikuttavuutta tutkiviin projekteihin.