Uutinen

Apteekkariliitto: Apteekkipalveluiden digikehitystä tärkeää jatkaa

12.08.2016 | 16:00

Teksti : INKERI HALONEN

Jaa artikkeli:

Sähköinen resepti ja reseptin uusiminen verkossa ovat jo helpottaneet suomalaisten arkea. Liitto haluaa jatkaa palveluiden kehittämistä.

Apteekkariliitto pitää tärkeänä, että alan nopea digitalisaatiokehitys jatkuu. Samaan aikaan on tärkeää, että apteekkiverkosto säilyy maankattavana.

– Edistämme digitalisaatiota voimakkaasti muun muassa kehittämällä verkkoapteekkitoimintaa sekä luomalla koko alalle yhteistä digitalisaatiostrategiaa, liiton toimitusjohtaja Merja Hirvonen sanoo.

Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra tuoreen uutisen mukaan digitalisaatio on vielä hyödyntämättä lääkkeiden toimittamisessa.

Sen mukaan digitalisaatio ja logistiikan kehittyminen voivat vastedes helpottaa erityisesti rutiininomaisesti määrättävien lääkkeiden käyttäjien ja kroonisia sairauksia sairastavien elämää.

– Jatkamme mielellämme keskusteluja Sitran kanssa näiden asioiden kehittämisestä, Hirvonen sanoo.

Sitran mukaan digitalisaation avulla apteekkiverkostoa voitaisiin vähentää erityisesti tiheästi asutuilla alueilla. Sitra perustaa näkemyksensä Oulun yliopistossa tehtyihin laskelmiin

Hirvonen muistuttaa, että aina ei ole mahdollista odottaa lääkkeen saapumista postitse.

– On olemassa paljon tilanteita, joissa lääke pitää saada nopeasti. Tämä palvelu pitää turvata – akuuteissa tapauksissa ei voi odottaa Postin tai Matkahuollon jakelua, Hirvonen painottaa.

Moni apteekkiasiakas myös arvostaa ja kaipaa kasvokkaista asiointia, ja sen avulla tehdään myös lääkehoidon seurantaa ja sitoutetaan ihmisä lääkehoitoihinsa.

– Lisäksi monilla paikkakunnilla apteekki on ainoa terveydenhuollon toimipiste, jonka poistuminen hankaloittaisi etenkin ikääntyneiden elämää ja kuormittaisi muuta terveydenhuoltoa.

Ensi vuonna kaikki reseptit sähköisiä

Sitra toteaa, että sähköiset reseptit ja verkon välityksellä uusittavat reseptit ovat helpottaneet monien suomalaisten arkea.

Paperisten lääkemääräysten käyttö lakkaa kokonaan ensi vuoden alussa. Samaan aikaan Kanta-palveluiden Omakantaa kehitetään voimakkaasti.

Yli sata apteekkia palvelee asiakkaitaan myös verkkokaupan välityksellä, ja Postin logistiikkaa ja kotiinkuljetuspalveluita hyödynnetään jo nyt laajasti.