Uutinen

Apteekkariliiton puheenjohtaja Marja Ritala: Sairaaloiden yhteyteen tarvitaan apteekkeja – myös Jorviin

02.03.2018 | 15:36

Teksti : ERKKI KOSTIAINEN

Sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellaan parhaillaan lääkelain muutoksia, joilla on tarkoitus tuoda viranomaiselle myös lisää toimivaltaa uusien apteekkien perustamisessa.

Apteekkariliitto on esittänyt apteekkien lukumäärän lisäämistä sekä mahdollisuutta perustaa sairaaloiden yhteyteen nykyistä helpommin avohuollon apteekkeja, jotta sairaalasta kotiutuvien potilaiden lääkehoito jatkuisi sujuvasti.

Asiasta on keskusteltu viime viikkoina myös julkisuudessa, erityisesti apteekin perustamisesta Jorvin sairaalan yhteyteen Espooseen.

Fimea teki viime syksynä päätöksen uusien apteekkien perustamisesta Espooseen ja päätti samassa yhteydessä perustaa avohuollon apteekin Jorvin sairaalan yhteyteen, mikä on ollut myös espoolaispäättäjien toiveissa.

Päätös Jorvin apteekista on tehty samassa yhteydessä Espoon alueen apteekin sijaintialuerajojen poistamista koskevan päätöksen kanssa.

Siitä tehty oikaisuvaatimus on käytännössä johtamassa siihen, että apteekin perustaminen Jorvin sairaalan yhteyteen voi lykkääntyä tarpeettomasti.

– Espoon sairaalan yhteyteen Jorvin alueelle kaavailtu avohuollon apteekki on hyvin perusteltu, ja toivomme, että se saadaan perustetuksi nopealla aikataululla, sanoo Apteekkariliiton puheenjohtaja, apteekkari Marja Ritala.

Ritalan mukaan Espoon tapauksessa lääkelakia on tulkittu uudella tavalla ja väljennetty apteekkien sijainnin ohjausta, mikä on aiheuttanut erimielisyyttä ja johtanut sinänsä oikeutetusti tehtyyn oikaisuvaatimukseen.

– Toivon kuitenkin, että espoolaisten apteekkareiden toiminta ei hidastaisi apteekkitoimialan kehittämistä. Samoin toivon, että Fimea harkitsisi uudelleen mahdollisuutta erottaa Jorvia koskeva päätös omaksi asiakseen, jotta lääkelain tulkintaerimielisyys aluerajoista ei johtaisi Jorvin sairaalaan perustettavan toimipisteen viivästymiseen.

Sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellaan parhaillaan lääkelain muutoksia, joilla on tarkoitus tuoda viranomaiselle myös lisää toimivaltaa uusien apteekkien perustamisessa.

– Potilaiden edun mukaista on, että apteekkipalveluita saadaan myös sairaaloiden yhteyteen. Espoossa apteekkeja on asukaslukuun suhteutettuna selvästi vähemmän kuin Suomessa keskimäärin, joten uusille apteekeille on tilaa, Ritala sanoo.

Itsenäisten avohuollon apteekkien lisäksi Apteekkariliitto on esittänyt sairaaloihin perustettavaksi niin sanottuja sivuapteekkeja. Sivuapteekkien perustaminen mahdollistaisi erityisesti pienempien sairaaloiden yhteyteen avohuollon apteekkitoiminnan.