Medifonin varastolla on valtavasti tavaraa odottamassa kuljetusta Ukrainaan. Yhdessä kuljetuksessa on yleensä yksi rekallinen, joskus kaksi.
Uutinen

Apteekkariliiton Medifon on kuljettanut jo 24 avustuslähetystä Ukrainaan

24.08.2022 | 10:45

Teksti : Erja Elo

Maaliskuusta lähtien Medifon on kuljettanut rekkalasteittain tarvikkeita Ukrainaan osana EU:n hätäapua.

Venäjä käynnisti hyökkäyksen Ukrainaan tasan puoli vuotta sitten, 24. helmikuuta. Vain viisi päivää myöhemmin Apteekkariliiton tytäryhtiö Medifonin pihasta starttasi ensimmäinen rekka, joka kuljetti kriisialueelle EU:n hätäapua.

Kyydissä oli Suomen valtion lähettämää humanitääristä materiaaliapua, kuten kenttäsairaaloiden välineistöä, terveydenhuollon suojavälineitä ja haavanhoitotuotteita. 

Hätäapua on tämän jälkeen lähetetty Medifonin kautta kaikessa hiljaisuudessa keskimäärin kerran viikossa. Puolen vuoden sisällä kuljetuksia on ollut jo 24. 

Terveydenhuollon tarvikkeiden lisäksi mukaan on alettu laittaa esimerkiksi palontorjunnan kalustoa, säteilyturvaan liittyviä tuotteita, IT-välineistöä sekä lääkkeitä.

– Meidän kauttamme kulkee merkittävä osa Suomesta Ukrainaan menevistä avustuskuljetuksista. Mukana on valtion, EU:n, sairaanhoitopiirien sekä erilaisten järjestöjen organisoimia avustuslähetyksiä, kertoo Medifonin toimitusjohtaja Mika Flink.

Medifon Suomen Apteekkariliiton omistama yhtiö, joka toimii lääke- ja terveysalan tukkukauppana, jakelijana ja maahantuojana.

Apu menee varmasti perille

Suomi on lähettänyt Ukrainaan humanitääristä materiaaliapua EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta. Mekanismi luotiin EU-alueelle 2000-luvun alussa, jotta jäsenvaltiot voivat toimittaa apua katastrofin kohdanneisiin maihin.

Apu on valtioiden välistä toimintaa, joten sen perille meno ei ole esimerkiksi yksittäisten säätiöiden tai avustusjärjestöjen käsissä. Apua koordinoi Brysselissä sijaitseva EU:n hätäavun koordinointikeskus ERCC. 

– Kuljetusten perille pääsyssä ei ole tietääkseni ollut ongelmia. Me kuljetamme tavarat Puolaan ERCC:n logistiikkakeskuksiin ja he hoitavat sieltä tavarat yleensä junilla Ukrainaan, kertoo Medifonin toimitusketjun johtaja Jyrki Ristinen.

Medifon on mukana organisoimassa Suomen logistiikkaa, työssä on jatkuvasti kiinni keskimäärin 1-2 työntekijää.

– Koordinointi vaatii kohtuullisen määrän yhteistyötä Suomen eri ministeriöiden kanssa. Välillä tarvitaan myös salapoliisityötä, kun esimerkiksi teknisten laitteiden nimiä täytyy kääntää englanniksi, Ristinen kertoo.

Lähtevien kuormien määrä oli suurimmillaan keväällä ja kesällä vauhti on hiukan hidastunut. Avustustyö kuitenkin jatkuu edelleen ja Ukrainaan lähdössä vielä lisää lahjoituksia.