Apteekkikohtainen lääkemyynnin kateleikkaus vaihtelee 5 000 eurosta lähes 100 000 euroon.
Uutinen

Apteekkariliiton laskelmat: Lääkesäästöt tuntuvat kipeimmin pienissä apteekeissa – maankattava apteekkiverkosto ei silti ole vaarassa

04.11.2022 | 09:48

Teksti : Hanna Hyvärinen

Apteekkariliitto on laskenut leikkausten aiheuttamat vaikutukset jo yli 600 apteekille. Laskelmat osoittavat, että vaikutukset jakautuvat epätasaisesti.

Hallituksen viime viikolla eduskunnalle antama esitys lääkesäästöistä leikkaa reseptilääkkeiden lääketaksaa lähes 40 miljoonalla eurolla ensi vuoden alusta lukien. Leikkauksen suuruus on noin kahdeksan prosenttia apteekkien koko lääkemyynnin myyntikatteesta. 

Hallitus kompensoi leikkausta kalliiden, tukkuhinnaltaan yli 1500 euroa maksavien lääkkeiden apteekkiveron kevennyksellä. Kompensaatio huomioiden apteekkeihin kohdistuva leikkaus on kaikkiaan 20 miljoonan euron luokkaa.

Mitä tämä sitten tarkoittaa yksittäisten apteekkien kohdalla? Apteekkariliitto on tehnyt vaikutuslaskelmat tähän mennessä kaikkiaan 485 pääapteekille. Sivuapteekit mukaan lukien laskelmia on tehty kaikkiaan 611 apteekille.

Apteekkariliiton talous- ja hallintojohtajan Nella Paakkolanvaaran mukaan hajonta leikkausten apteekkikohtaisissa vaikutuksissa on suuri. Keskimääräinen kateleikkaus lääkemyynnistä on 27 000 euroa, mutta haitari ulottuu 5 000 eurosta lähes 100 000 euroon.

Säästöt kirpaisevat kaikkia

Kaikkein kovimmin hallituksen leikkaukset tuntuvat pienimmissä apteekeissa, jotka eivät hyödy kalliiden lääkkeiden verokevennyksistä. Erityisen kovasti leikkaukset osuvat niihin pieniin apteekkeihin, joilla on sivuapteekkeja. Niissä leikkausten vaikutukset kertautuvat, kun toimipisteitä on useita.

– Euromääräisesti pienissä apteekeissa puhutaan 5 000–30 000 apteekkikohtaisista menetyksistä. Se tuntuu kipeästi, etenkin jos apteekin taloudessa ei ole joustonvaraa, Paakkolanvaara sanoo.

Vähiten leikkauksista kärsivät sellaiset isot apteekit, joilla on paljon kalliiden lääkkeiden myyntiä. Ne hyötyvät eniten kalliiden lääkkeiden apteekkiverokevennyksestä.

Aiemmin kalliita lääkkeitä saatettiin joutua myymään negatiivisella katteella, mutta verouudistus käytännössä poistaa tämä ongelman yksityisten apteekkien osalta. Tämä kompensoi merkittävästi leikkausten vaikutuksia joissain apteekeissa.

– Enimmillään apteekkiverokevennys puolittaa lääketaksan leikkauksen vaikutukset, Paakkolanvaara sanoo.

Grafiikka näyttää leikkauksen keskimääräisen suuruuden eri liikevaihtoluokissa.

Isku kestetään

Vaikka leikkaukset kirpaisevat apteekkeja eri tavalla ja vaikka isoimmat saavat veromuutoksesta apuja kalliiden lääkkeiden ongelmaan, se ei kuitenkaan muuta sitä tosiasiaa, että leikkaukset tuntuvat ihan kaikissa apteekeissa. Paakkolanvaaran mukaan ala kuitenkin kestää iskun.

– Tästä selvitään kyllä ilman, että maankattava apteekkiverkosto vaarantuu.

Paakkolanvaaran mukaan mahdolliset säästötoimet eri apteekeissa ovat yksilöllisiä. Hän muistuttaa, että apteekkareiden toiminimiyrittäjyys voi tällaisissa tilanteissa tuoda toimintaan jopa sellaista joustoa, johon isommissa yrityksissä ei pystyttäisi.

Parhaillaan Apteekkariliitto kerää apteekeilta tietoja yleisen kustannustennousun vaikutuksista toimintaan.

– Kyselyyn kannattaa vastata, jotta saamme tietoa kustannusten nousun vaikutuksista ja siten myös työkaluja erilaisten tukitoimien miettimiseen, Paakkolanvaara sanoo.

Myös katelaskelmia lääkesäästöjen vaikutuksista voi edelleen pyytää liitosta.