Uutinen

Apteekkariliitolta apuraha lääkehoidon seurannan tutkimukselle

22.09.2020 | 14:24

Teksti : HANNA HYVÄRINEN

Väitöskirjatutkimuksen tavoitteena on tutkia kokemuksia ja odotuksia lääkehoidon seurannan toteutumisesta. Apteekkariliitto myönsi kaikkiaan 31 000 euroa apurahaa käytännön farmasian tutkimukseen ja kirjallisuuteen.

Apteekkariliiton alainen Käytännön farmasian ja farmasian edistämisrahasto on myöntänyt 24 000 euron apurahan proviisori Agnese Rönngård-Jalkasen väitöskirjatutkimukselle, joka käsittelee lääkehoidon seurannan toteutumista ja vastuunjakoa.

Tutkimuksen tavoitteena on tutkia kokemuksia ja odotuksia lääkehoidon seurannan toteutumisesta ja lääkehoidon seurantaan osallistuvien tahojen vastuunjaosta lääkkeen käyttäjän näkökulmasta.

Yksityiskohtaisina tavoitteina on tutkia muun muassa lääkehoidon, lääkehoidon seurannan ja reseptien uudistamisen toteutumista ja näihin liittyviä ongelmia sekä lääkkeen käyttäjän käsityksiä lääkehoidon seurannasta ja omasta sekä lääkärin ja apteekin roolista siinä.

– Lääkehoidon seurannalla pyritään varmistamaan lääkehoidon teho ja sitä kautta lääkkeiden kustannusvaikuttavuus. Rönngård-Jalkasen väitöskirjatutkimus tuo uutta tietoa potilaan roolista lääkehoidon seurannassa ja potilaan odotuksista apteekkien neuvonnalle, toteaa apurahatoimikunnan edustaja, Apteekkariliiton varapuheenjohtaja Kirsi Pietilä.

– Tutkimuksen tavoitteena on tunnistaa potilasryhmiä, joilla on erityisiä ongelmia tai puutteita lääkehoidon seurannan toteuttamisessa. Tutkimuksen avulla apteekkien neuvontaa voidaan kehittää tukemaan entistä paremmin lääkkeen käyttäjän lääkehoidon toteutusta ja seurantaa, Pietilä sanoo.

Pandemian opit esiin

Rönngård-Jalkasen väitöskirjatutkimuksen lisäksi Käytännön farmasian ja farmasian edistämisrahasto myönsi 5 000 euron apurahan proviisori Satu Latosen väitöskirjatutkimukselle, joka käsittelee kriisijohtamista lääkehuoltoketjussa covid-19-pandemian aikana. Tutkimuksen tavoitteena on kuvata ja analysoida lääkehuoltoketjun riskienhallintaa Suomessa koronapandemian aikana, jotta oppeja voidaan hyödyntää tulevaisuuden kriisitilanteissa.

Apurahaa sai myös farmasian tohtori Katri Hämeen-Anttilan Yhteiskunnallinen lääketutkimus -kirjaprojekti. Kyseessä on suomenkielinen menetelmäopas, joka soveltaa yhteiskuntatieteen tutkimusmenetelmiä perinteisesti luonnontieteisiin painottuvan farmasian alan opiskelijoille. Apurahan suuruus on 2 000 euroa.