Uutinen

Apteekkariksi epidemian keskellä

20.07.2020 | 11:53

Teksti : HANNA HYVÄRINEN

Koronan vaikutukset mietityttivät uutta apteekkaria Miia Kelosuota etukäteen. Kokeneiden kollegoiden vinkit auttoivat varautumisessa.

Proviisori Miia Kelosuo otti ensimmäisen oman apteekkinsa vastaan maaliskuun lopulla, keskellä kiivainta koronavirusepidemiaa. Yllätysmomenttia kasvatti se, että Kelosuo ei osannut odottaa pääsevänsä apteekkariksi ihan vielä.

– Olen hakenut joitakin apteekkeja ja katsellut tehtyjen päätösten myöntämisperusteita. Näkemäni perusteella ajattelin, että ihan vielä ei tärppäisi. Että edellä olisi kokeneempia tekijöitä, Kelosuo kertoo.

Hän sanoo kuitenkin olleensa valmis, kun tieto apteekin myöntämisestä tuli.

Vinkkejä kollegoilta

Vain muutamia viikkoja aiemmin Suomessa oli käynnistynyt koronaepidemia, ja Kelosuo myöntää, että tilanne mietitytti.

– Lähinnä siitä näkökulmasta, miten epidemia mahtaisi vaikuttaa asiakasvirtoihin ja talouteen.

Apteekin henkilökunnan mukaan apteekissa oli tänä keväänä tavanomaista hiljaisempaa. Ihmiset pysyttelivät kotona, ja heille kuljettiin lääkkeet sinne.

Silti myös apteekin tiloissa tehtiin muutoksia epidemian vuoksi. Tiskeille asennettiin pärskesuojat ja siivoamista tehostettiin.

– Kyselin heti alkuun tutuilta apteekkareilta, millaisia ratkaisuja he ovat tehneet. Sain hyviä oppeja ja näkemyksiä, ja otin niitä käyttöön.

Miia Kelosuo tutustui apteekkialaan alun perin harjoittelijana. Alassa yhdistyivät omat vahvuudet, joten valinta oli sillä selvä.

Harpilla ympyrä karttaan

Kelosuo kertoo päätyneensä apteekkialalle sattumalta. Lukiossa häntä kiinnostivat matemaattiset aineet, ja jatko-opintoja suunnitellessaan hän etsii alaa, jossa voisi opiskella niin matematiikkaa, fysiikkaa kuin kemiaakin. Samoihin aikoihin hän työskenteli apteekissa harjoittelijana ja huomasi, että alassa yhdistyivät juuri hänen vahvuutensa.

Uransa varrella Kelosuo on työskennellyt useissa apteekeissa eri puolilla Suomea. Oma apteekki ei kuulunut alun perin suunnitelmiin, mutta lopulta hän alkoi kaivata uusia haasteita.

– Olin työskennellyt pitkään proviisorina, ja alkoi tuntua, että sen hetkinen työnkuva tarjosi vain vähän uutta opittavaa. Haluan kuitenkin jatkuvasti kehittää itseäni ja oppia uutta, etten tylsisty.

Niinpä Imatralla asuva Kelosuo piirsi harpilla karttaan ympyrän, joka määritteli potentiaalisen työssäkäyntialueen, ja ryhtyi hakemaan alueen sisällä sijaitsevia apteekkeja. Kotka osui sopivasti toimintasäteen sisälle.

Uutta on ollut paitsi kaupunki, myös apteekin koko.

– Olen viime vuodet työskennellyt isossa apteekissa, ja ero tällaisen pieneen apteekkiin on merkittävä. Niin asiakasmäärät kuin varastokoko ovat aivan eri luokkaa.

Tiiviimpää yhteistyötä

Kelosuon luotsaamaan Kotkan 4. apteekkiin kuuluu myös sivuapteekki Kotkan Metsolassa. Tuoreen apteekkarin tavoitteena on yhtenäistää toimintatapoja molemmissa apteekeissa. Lisäksi lähitulevaisuudessa on tarkoitus tiivistää yhteistyötä läheisen terveysaseman kanssa.

– Keväällä asema on ollut koronan vuoksi suljettuna, mutta kunhan se avautuu, haluaisin istahtaa heidän kanssaan saman pöydän ääreen ja kuulla, mitä he ehkä odottavat meiltä ja mitä voisimme heille tarjota.

Kotkan 4. Ankkuriapteekki

  • Perustettu vuonna 1979
  • Sijaitsee Kotkan Karhuvuoressa, S-Marketin kanssa samassa kiinteistössä.
  • Henkilökuntaan kuuluu 3 farmaseuttia ja tekninen työntekijä.
  • Avoinna arkisin kello 8–18 ja lauantaisin kello 9–15.
  • Metsolan sivuapteekki on avoinna arkisin kello 10–18.
  • Sivuapteekin henkilökuntaan kuuluu farmaseutti ja tekninen työntekijä.

Apteekkarina Kotkassa

  • Kotkassa on 8 apteekkia.
  • Alueen terveydenhuollon palveluista vastaa Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Kymsote.
  • Lähin sairaala on Kymenlaakson keskussairaala. Sairaala sijaitsee lähellä Metsolan sivuapteekkia.
  • Ankkuriapteekki sijaitsee Länsi-Kotkan terveysaseman naapurissa.
  • Yhteistyötä terveysaseman kanssa on tarkoitus suunnitella, kunhan asema avautuu koronaepidemian jäljiltä.