Uutinen

Apteekit varautuvat koronavirusepidemian laajenemiseen

13.03.2020 | 08:26

Teksti : ERKKI KOSTIAINEN

Varautumisella apteekit varmistavat lääkehuollon toimivuuden koronavirusepidemian laajentuessa. Asiakkaille kerrotaan viranomaisten ohjeista ja ohjataan etäasiointiin.

Koronavirusepidemian (COVID-19) etenemistä seurataan apteekeissa nyt tarkasti ja varautumissuunnitelmia päivitetään jatkuvasti tilanteen muuttuessa. Apteekit noudattavat varautumissuunnitelmissaan viranomaisten, kuten sosiaali- ja terveysministeriön, Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen ja Fimean, ohjeistuksia. Myös Apteekkariliitto ohjeistaa apteekkeja päivittäin.

Apteekit ovat yhteydessä paikalliseen terveydenhuoltoon, ja apteekkien varautumissuunnitelmaa muokataan eri paikkakuntien tarpeisiin yhteistyössä terveydenhuollon kanssa.

Apteekeissa tehostetaan käsihygieniaa ja kerrotaan asiakkaille viranomaisten ohjeista epidemia-aikana. Asiakkaita myös ohjataan asioimaan apteekin verkkopalveluun tai ottamaan puhelimitse yhteyttä apteekkiin.

– Varaudumme ennakkoon priorisoimaan toimintoja niin, että ensisijaisesti varmistetaan kotihoidon, hoivakotien ja annosjakeluasiakkaiden lääketilaukset sekä reseptilääkkeiden ja kipu- ja kuumelääkkeiden toimitukset, kertoo Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler.

Sandler muistuttaa, että apteekkien asiakkaat ovat suurelta osin koronaviruksen riskiryhmää eli iäkkäitä ja monisairaita, joten apteekkien henkilökunta jää matalalla kynnyksellä pois töistä flunssaoireiden ilmaantuessa.

Apteekit valmistavat käsidesiä

Toistaiseksi ainoa koronaviruksen aiheuttama haaste apteekeissa on ollut hengityssuojainten ja käsidesien huono saatavuus apteekkien käyttämistä tukkukaupoista.

– Käsidesin osalta tilanteeseen saadaan nyt helpotusta, kun apteekit voivat valmistaa etanolipohjaista käsihuuhdetta, Sandler kertoo.

Apteekkariliiton tiistaina ja keskiviikkona apteekeille tekemän kyselyn mukaan noin 70 prosentilla apteekeista on valmius käsidesin valmistukseen ja pakkaamiseen. Ensimmäiset apteekkien valmistamat käsidesit ovat jo tulleet myyntiin.

Käsidesin lisääntyneestä kysynnästä huolimatta apteekeissa asiakkaille neuvotaan, että ensisijainen keino torjua koronaviruksen leviämistä on käsien huolellinen pesu vedellä ja saippualla. Asiakkaita opastetaan myös viranomaisohjeistusten mukaisesti niistämään nenäliinaan ja yskimään nenäliinaan tai hihan yläosaan.

Apteekki palvelee myös etänä ja verkossa

Jos epäilee sairastuneensa koronavirus-infektioon tai on altistunut virustartunnalle, lääkkeet suositellaan tilaamaan apteekin verkkopalvelusta kotiinkuljetuksella, pyytämään läheiseltä apua apteekkiasiointiin tai soittamaan apteekkiin lääkkeiden hankkimisesta sopimiseksi.

Lähimmän apteekin verkkopalvelu löytyy Apteekki.fi-sivujen apteekkihausta.

– Opastamme asiakkaita varautumaan siihen, että kotoa löytyy kipu- ja kuumelääkettä ja kuumemittari. Lääkkeitä ei ole tarpeen hamstrata, Sandler sanoo.