Reportaasi: Ruotsin apteekkijärjestelmä ei täytä uudistukselle aikanaan asetettuja tavo... Lue lisää »

Lääkeasioiden tiekarttaa pohjustettiin ministerin ja sidosryhmien tapaamisella tiistain... Lue lisää »

Apteekkariliitto myönsi kaikkiaan 31 000 euroa apurahaa käytännön farmasian tutkimuksee... Lue lisää »

Maanantaina alkaneella Farmasiaviikolla kerrotaan, mitä asiantuntijatyötä apteekin rese... Lue lisää »

Myyntiluvanhaltijat voivat nyt hakea deksametasonivalmisteilleen indikaatiota koronatau... Lue lisää »

Apteekit varautuvat koronaviruksen leviämiseen maltillisesti

Koronavirus   06.03.2020 10:24  HANNA HYVÄRINEN ISTOCKPHOTO

,

COVID-19 -koronavirus herättää jonkin verran huolta apteekkien asiakkaissa. Tietoa kaivataan viruksen vaarallisuudesta ja siitä, miten siihen tulisi varautua.

Koronavirus kiinnostaa apteekkien asiakkaita, mutta paniikkia ei ole. Sairaana apteekkiin ei pidä lähteä.

COVID-19 -koronaviruksen aiheuttama huoli näkyy vähitellen myös apteekeissa. Muun muassa kaupallisesti saatavilla olevat käsidesit alkavat loppua. Hengityssuojainten saatavuus on puolestaan ollut heikko jo useiden viikkojen ajan. Tämänhetkisten tietojen mukaan uusia suojaimia saadaan tukkuliikkeisiin vasta kesäkuussa.

Apteekkariliiton apteekeille tekemän kyselyn mukaan kipu- ja kuumelääkkeitä kysytään nyt runsaasti, mutta ei normaalia flunssasesonkia enempää. Lähinnä yksittäiset asiakkaat ovat varautuneet koronaviruksen leviämiseen ostamalla särkylääkkeitä, vitamiineja ja sinkkiä. Myös suojakäsineitä kysellään jonkin verran tavallista enemmän.

Apteekeista kerrotaan, että koronavirus kiinnostaa nyt asiakkaita. Tuotteiden lisäksi kysellään silloin tällöin farmaseuttien mielipidettä viruksen vaarallisuudesta ja siitä, onko apteekin henkilökunta huolestunut koronaviruksesta.

– Terveydenhuollon ammattilaisilta kaivataan tukea ja keskustelua, toteaa yksi kyselyyn vastanneista.

Vastausten perusteella huolestuneimpia ovat vanhukset ja ulkomaille matkustavat. Varsinaista paniikkia ei kuitenkaan ole ollut havaittavissa, ja aiheeseen suhtaudutaan yleisesti ottaen asiallisesti ja rauhallisesti.

Saksassa apteekit valmistavat käsidesiä

Käsidesin kysyntä on räjähtänyt myös maailmalla. Saksassa apteekeille on myönnetty väliaikainen lupa valmistaa ja myydä tuotteita käsien desinfiointiin. Saksassa käsidesien tarve on kasvanut paitsi apteekkien henkilöasiakkailla, myös lääkärien vastaanotoilla ja hoivakodeissa.

Useimmissa apteekeissa – myös Suomessa – on valmiudet valmistaa desinfiointiaineita perusraaka-aineista. Suomessa poikkeuslupaa ei toistaiseksi ole myönnetty.

Käsidesien kysyntä sekä Suomessa että maailmalla on kasvanut niin, että monin paikoin myydään nyt ei-oota. Saksassa apteekit ovat saaneet poikkeusluvan käsidesin valmistamiseen apteekkien laboratorioissa. Kuva: INGIMAGE

Virus ei vielä vaikuta lääkkeiden saatavuuteen

Monia suomalaisia huolettavat koronaviruksen vaikutukset lääkkeiden saatavuuteen. Toistaiseksi viruksella ei ole vaikutusta saatavuuteen, mutta tilanne voi muuttua, jos epidemia pitkittyy. Valtaosa lääkkeistä ja niiden raaka-aineista valmistetaan Kiinassa, mutta yrityksillä on varastoja Euroopassa.

Suomessa lääkkeiden saatavuutta edesauttaa velvoitevarastointi, joka velvoittaa varastoimaan merkittävän määrän lääkkeitä poikkeustilanteiden varalle. Jos jokin tuote loppuu, apteekkien lääkevaihto antaa apteekeille mahdollisuuden vaihtaa lääkkeen vastaavaan rinnakkaisvalmisteeseen.

Kansainvälisesti koronaviruksen aiheuttamaan epidemiaan on varauduttu tarkastamalla lääketeollisuuden jakeluketjuja, jotta nykyisen lääketuotannon jatkuvuus varmistetaan. Suomessa lääkejakelu pyritään varmistamaan kaikissa olosuhteissa hyvällä jatkuvuussuunnittelulla ja eri toimijoiden yhteistyöllä.

Suomessa lääketukut jakelevat lääkkeet lääkeyhtiöiltä apteekkeihin. Ne ovat asettaneet muun muassa vierailijarajoituksia logistiikkaan, ja matkustaminen ulkomaille on toistaiseksi lopetettu. Näin pyritään ehkäisemään virustartunnan riskiä lääkelogistiikan toiminnoissa.

Ei sairaana apteekkiin

Koronaviruksen oireita epäileviä on ohjeistettu ottamaan puhelimitse yhteyttä terveydenhuoltoon, ja sama pätee myös apteekkiasiointiin. Lääkkeet voi tarvittaessa saada kotiin kuljetettuina.

Iso osa apteekeista palvelee myös verkossa, joten apteekkiasioinnin voi hoitaa myös kotoa käsin.

Apteekkariliitto on laatimassa apteekeille puhtaanapito-ohjeita koronaviruksen torjumiseksi. Ohjeistus on parhaillaan THL:n asiantuntijoiden arvioitavana.

Uusimpien tietojen mukaan virus ei kuitenkaan leviä kovin tehokkaasti pintojen välityksellä. Koronavirukset ovat rakenteeltaan sellaisia, että ne eivät säily tartuttavina pinnoilla pitkään, etenkään vaihtelevissa lämpötiloissa. Pintojen kautta tarttumisen riski onkin relevantti lähinnä sairaaloissa, joissa on paljon sairaita ja oireilevia potilaita.

Pääsääntöisesti virus tarttuu pisaratartuntana lähikontaktissa, esimerkiksi yskiessä ja aivastaessa. Siksi olennaista on huolehtia hyvästä käsihygieniasta ja yskiä oikeaoppisesti kertakäyttöiseen nenäliinaan tai nenäliinan puuttuessa hihaan.

Työterveyslaitos on julkaissut omat ohjeensa työpaikkojen siivoukseen tartuntojen ehkäisemiseksi. Apteekit voivat hyödyntää näitä ohjeita omien siivousohjeidensa päivittämisessä.

Virus tarttuu pääasassa pisaratartuntana, joten oikein yskiminen on tärkeää viruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Kuva: INGIMAGE

Entä jos apteekki joutuisi karanteeniin?

Apteekki on suomalaisten eniten käyttämä, matalan kynnyksen terveydenhuollon toimipiste, joten apteekeilla on tärkeä rooli luotettavan tiedon jakamisessa ja tarvittaessa hoitoon ohjaamisessa.

Apteekkariliitossa on pohdittu tilannetta, jossa apteekin henkilökunta joutuisi karanteeniin tai sairastuisi samanaikaisesti.

– Tällöin erityisesti kotihoidon ja palveluasumisen asukkaiden annosjakelulääkkeiden ja muiden lääkkeiden jakelu täytyy järjestää toisesta apteekista. Apteekkijärjestelmät mahdollistavat myös etätyöskentelyn. Haemme varautumiskeinoja apteekkijärjestelmätoimittajien kanssa. Muiden kuin hoiva-asiakkaiden suhteen asiointi on helpointa siirtää naapuriapteekkiin, sanoo Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler.

– Kokonaisen apteekin laittaminen karanteeniin olisi kuitenkin todella järeä toimenpide ja pidän sitä epätodennäköisenä. Siinä epidemian vaiheessa, kun virus leviää laajalti, eivät karanteenit enää kuulu keinovalikoimaan.

Työterveyslaitos on julkaissut yleiset ohjeet siihen, miten yrityksissä ja työpaikoilla tulisi varautua koronavirusepidemiaan. TTL suosittaa muun muassa varautumisryhmän perustamista sekä erilaisia toimia tartuntojen torjumiseksi. Mukana on muun muassa suosituksia henkilöstön matkustusohjeista ja sairaslomakäytännöistä.

Apteekkariliitto ohjeistaa apteekkeja ja tuottaa aineistoa asiakasviestintään apteekeille suunnatussa Salkku-verkkopalvelussa.

Arkisto


Hallitus ei anna yleistä suositusta kasvomaskien käyttöön
04.06.2020 11:25 ERJA ELO, TARU VANHALA

04.06.2020 11:25 ERJA ELO, TARU VANHALA


Apteekkariliitto: Lisää aloituspaikkoja farmaseuttikoulutukseen
03.06.2020 13:01 ERKKI KOSTIAINEN

03.06.2020 13:01 ERKKI KOSTIAINEN


Tavallisimpien mikrobilääkkeiden teho heikkenee hälyttävästi
03.06.2020 10:15 ERJA ELO

03.06.2020 10:15 ERJA ELO


Sokerit balanssiin insuliinin oikealla annostelurytmillä
02.06.2020 09:43 TERTTU TIIROLA

02.06.2020 09:43 TERTTU TIIROLA


Viron kansalaiset voivat nyt ostaa Suomesta lääkkeitä kotimaansa sähköisellä reseptillä
01.06.2020 10:38

01.06.2020 10:38


Farmasian Päivät järjestetään virtuaalisesti
29.05.2020 12:00 ERJA ELO

29.05.2020 12:00 ERJA ELO


Hallitus esittää muutoksia lääkelainsäädäntöön
28.05.2020 17:07 ERJA ELO

28.05.2020 17:07 ERJA ELO


Apteekin drive in -luukulle jonotetaan nyt myös ilman autoa
28.05.2020 08:33 MARI VALKONEN

28.05.2020 08:33 MARI VALKONEN


Touko Aalto Apteekkariliiton yhteiskuntasuhdejohtajaksi
27.05.2020 12:15 ERKKI KOSTIAINEN

27.05.2020 12:15 ERKKI KOSTIAINEN


Kollegat riensivät apteekkarin avuksi Seinäjoella
26.05.2020 08:39 HANNA HYVÄRINEN

26.05.2020 08:39 HANNA HYVÄRINEN