Apteekkariliitto esittää, että farmaseuttikoulutuksen aloituspaikkoja lisättäisiin noin... Lue lisää »

Antibioottiresistenssi vaihtelee paljon maiden välillä. Suomessa tilanne on vielä verra... Lue lisää »

Lääkehoidon kokonaisarvioinnissa muutettiin insuliinin annostelurytmiä ja saatiin diabe... Lue lisää »

Viro on ensimmäinen maa, jonka kansalaiset voivat hankkia Suomesta lääkkeitä omassa kot... Lue lisää »

Alan suurin koulutustapahtuma pidetään tänä vuonna turvallisuussyistä etäyhteyksillä, j... Lue lisää »

Apteekit varautuvat koronaviruksen leviämiseen maltillisesti

Koronavirus   06.03.2020 10:24  HANNA HYVÄRINEN ISTOCKPHOTO

,

COVID-19 -koronavirus herättää jonkin verran huolta apteekkien asiakkaissa. Tietoa kaivataan viruksen vaarallisuudesta ja siitä, miten siihen tulisi varautua.

Koronavirus kiinnostaa apteekkien asiakkaita, mutta paniikkia ei ole. Sairaana apteekkiin ei pidä lähteä.

COVID-19 -koronaviruksen aiheuttama huoli näkyy vähitellen myös apteekeissa. Muun muassa kaupallisesti saatavilla olevat käsidesit alkavat loppua. Hengityssuojainten saatavuus on puolestaan ollut heikko jo useiden viikkojen ajan. Tämänhetkisten tietojen mukaan uusia suojaimia saadaan tukkuliikkeisiin vasta kesäkuussa.

Apteekkariliiton apteekeille tekemän kyselyn mukaan kipu- ja kuumelääkkeitä kysytään nyt runsaasti, mutta ei normaalia flunssasesonkia enempää. Lähinnä yksittäiset asiakkaat ovat varautuneet koronaviruksen leviämiseen ostamalla särkylääkkeitä, vitamiineja ja sinkkiä. Myös suojakäsineitä kysellään jonkin verran tavallista enemmän.

Apteekeista kerrotaan, että koronavirus kiinnostaa nyt asiakkaita. Tuotteiden lisäksi kysellään silloin tällöin farmaseuttien mielipidettä viruksen vaarallisuudesta ja siitä, onko apteekin henkilökunta huolestunut koronaviruksesta.

– Terveydenhuollon ammattilaisilta kaivataan tukea ja keskustelua, toteaa yksi kyselyyn vastanneista.

Vastausten perusteella huolestuneimpia ovat vanhukset ja ulkomaille matkustavat. Varsinaista paniikkia ei kuitenkaan ole ollut havaittavissa, ja aiheeseen suhtaudutaan yleisesti ottaen asiallisesti ja rauhallisesti.

Saksassa apteekit valmistavat käsidesiä

Käsidesin kysyntä on räjähtänyt myös maailmalla. Saksassa apteekeille on myönnetty väliaikainen lupa valmistaa ja myydä tuotteita käsien desinfiointiin. Saksassa käsidesien tarve on kasvanut paitsi apteekkien henkilöasiakkailla, myös lääkärien vastaanotoilla ja hoivakodeissa.

Useimmissa apteekeissa – myös Suomessa – on valmiudet valmistaa desinfiointiaineita perusraaka-aineista. Suomessa poikkeuslupaa ei toistaiseksi ole myönnetty.

Käsidesien kysyntä sekä Suomessa että maailmalla on kasvanut niin, että monin paikoin myydään nyt ei-oota. Saksassa apteekit ovat saaneet poikkeusluvan käsidesin valmistamiseen apteekkien laboratorioissa. Kuva: INGIMAGE

Virus ei vielä vaikuta lääkkeiden saatavuuteen

Monia suomalaisia huolettavat koronaviruksen vaikutukset lääkkeiden saatavuuteen. Toistaiseksi viruksella ei ole vaikutusta saatavuuteen, mutta tilanne voi muuttua, jos epidemia pitkittyy. Valtaosa lääkkeistä ja niiden raaka-aineista valmistetaan Kiinassa, mutta yrityksillä on varastoja Euroopassa.

Suomessa lääkkeiden saatavuutta edesauttaa velvoitevarastointi, joka velvoittaa varastoimaan merkittävän määrän lääkkeitä poikkeustilanteiden varalle. Jos jokin tuote loppuu, apteekkien lääkevaihto antaa apteekeille mahdollisuuden vaihtaa lääkkeen vastaavaan rinnakkaisvalmisteeseen.

Kansainvälisesti koronaviruksen aiheuttamaan epidemiaan on varauduttu tarkastamalla lääketeollisuuden jakeluketjuja, jotta nykyisen lääketuotannon jatkuvuus varmistetaan. Suomessa lääkejakelu pyritään varmistamaan kaikissa olosuhteissa hyvällä jatkuvuussuunnittelulla ja eri toimijoiden yhteistyöllä.

Suomessa lääketukut jakelevat lääkkeet lääkeyhtiöiltä apteekkeihin. Ne ovat asettaneet muun muassa vierailijarajoituksia logistiikkaan, ja matkustaminen ulkomaille on toistaiseksi lopetettu. Näin pyritään ehkäisemään virustartunnan riskiä lääkelogistiikan toiminnoissa.

Ei sairaana apteekkiin

Koronaviruksen oireita epäileviä on ohjeistettu ottamaan puhelimitse yhteyttä terveydenhuoltoon, ja sama pätee myös apteekkiasiointiin. Lääkkeet voi tarvittaessa saada kotiin kuljetettuina.

Iso osa apteekeista palvelee myös verkossa, joten apteekkiasioinnin voi hoitaa myös kotoa käsin.

Apteekkariliitto on laatimassa apteekeille puhtaanapito-ohjeita koronaviruksen torjumiseksi. Ohjeistus on parhaillaan THL:n asiantuntijoiden arvioitavana.

Uusimpien tietojen mukaan virus ei kuitenkaan leviä kovin tehokkaasti pintojen välityksellä. Koronavirukset ovat rakenteeltaan sellaisia, että ne eivät säily tartuttavina pinnoilla pitkään, etenkään vaihtelevissa lämpötiloissa. Pintojen kautta tarttumisen riski onkin relevantti lähinnä sairaaloissa, joissa on paljon sairaita ja oireilevia potilaita.

Pääsääntöisesti virus tarttuu pisaratartuntana lähikontaktissa, esimerkiksi yskiessä ja aivastaessa. Siksi olennaista on huolehtia hyvästä käsihygieniasta ja yskiä oikeaoppisesti kertakäyttöiseen nenäliinaan tai nenäliinan puuttuessa hihaan.

Työterveyslaitos on julkaissut omat ohjeensa työpaikkojen siivoukseen tartuntojen ehkäisemiseksi. Apteekit voivat hyödyntää näitä ohjeita omien siivousohjeidensa päivittämisessä.

Virus tarttuu pääasassa pisaratartuntana, joten oikein yskiminen on tärkeää viruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Kuva: INGIMAGE

Entä jos apteekki joutuisi karanteeniin?

Apteekki on suomalaisten eniten käyttämä, matalan kynnyksen terveydenhuollon toimipiste, joten apteekeilla on tärkeä rooli luotettavan tiedon jakamisessa ja tarvittaessa hoitoon ohjaamisessa.

Apteekkariliitossa on pohdittu tilannetta, jossa apteekin henkilökunta joutuisi karanteeniin tai sairastuisi samanaikaisesti.

– Tällöin erityisesti kotihoidon ja palveluasumisen asukkaiden annosjakelulääkkeiden ja muiden lääkkeiden jakelu täytyy järjestää toisesta apteekista. Apteekkijärjestelmät mahdollistavat myös etätyöskentelyn. Haemme varautumiskeinoja apteekkijärjestelmätoimittajien kanssa. Muiden kuin hoiva-asiakkaiden suhteen asiointi on helpointa siirtää naapuriapteekkiin, sanoo Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler.

– Kokonaisen apteekin laittaminen karanteeniin olisi kuitenkin todella järeä toimenpide ja pidän sitä epätodennäköisenä. Siinä epidemian vaiheessa, kun virus leviää laajalti, eivät karanteenit enää kuulu keinovalikoimaan.

Työterveyslaitos on julkaissut yleiset ohjeet siihen, miten yrityksissä ja työpaikoilla tulisi varautua koronavirusepidemiaan. TTL suosittaa muun muassa varautumisryhmän perustamista sekä erilaisia toimia tartuntojen torjumiseksi. Mukana on muun muassa suosituksia henkilöstön matkustusohjeista ja sairaslomakäytännöistä.

Apteekkariliitto ohjeistaa apteekkeja ja tuottaa aineistoa asiakasviestintään apteekeille suunnatussa Salkku-verkkopalvelussa.

Arkisto


Apteekkariliiton jäsenapteekit mukaan Helsinki-avun yhteistyöhön
22.04.2020 11:49 ERJA ELO

22.04.2020 11:49 ERJA ELO


Väärä tieto leviää kuin virus itse
21.04.2020 11:50 HANNA HYVÄRINEN

21.04.2020 11:50 HANNA HYVÄRINEN


Koronaepidemia hiljensi myös osan apteekeista
20.04.2020 13:08 ERKKI KOSTIAINEN

20.04.2020 13:08 ERKKI KOSTIAINEN


Ensin tultiin joukolla apteekkiin, sitten ryhdyttiin tilaamaan lääkkeet kotiin
17.04.2020 09:24 HANNA HYVÄRINEN

17.04.2020 09:24 HANNA HYVÄRINEN


Apteekkihenkilöstö koronavirustestauksen piiriin
16.04.2020 13:43 ERJA ELO

16.04.2020 13:43 ERJA ELO


Raaka-aineiden huono saatavuus haittaa käsidesin valmistusta apteekeissa
15.04.2020 09:13 ERJA ELO

15.04.2020 09:13 ERJA ELO


Käsidesin tukkuhinta noussut paikoin moninkertaiseksi
14.04.2020 10:55 ERJA ELO

14.04.2020 10:55 ERJA ELO


STM rajoitti salbutamolilääkkeiden myyntiä
13.04.2020 16:53 ERKKI KOSTIAINEN

13.04.2020 16:53 ERKKI KOSTIAINEN


Suomalaiset löysivät sähköisen valtuutuksen
09.04.2020 16:20 TARU VANHALA

09.04.2020 16:20 TARU VANHALA


Kehysriihi: Lääkehuollon tiekarttaan 12 miljoonaa euroa
09.04.2020 14:08 HANNA HYVÄRINEN

09.04.2020 14:08 HANNA HYVÄRINEN