Uutinen

Apteekit vähentämään Helsingin lääkitysriskejä

13.09.2019 | 15:40

Teksti : EMMI PUUMALAINEN

Helsingin kotihoito liittyy testaamaan apteekkien lääkitysturvallisuutta parantavaa palvelua.

Turvallisen lääkehoidon tuki -palvelua pilotoidaan kuudella Helsingin kotihoidon palvelualueella Punavuoressa, Kampissa ja Töölössä. Tarkoituksena on yhteistyössä Punavuoren apteekin kanssa käydä läpi yksikköjen lääkehoitoprosessia ja nostaa esiin mahdollisia riskikohtia.

Palvelu pääsee nyt todelliseen testiin isoilla kotisairaanhoidon palvelualueilla. Ne huolehtivat yli 300 kotona asuvasta iäkkäästä.

Helsingin kotihoito on aikaisemmin auditoinut omia yksiköitään lääkitysturvallisuuden varmistamiseksi. Myös HUS on ollut mukana auditoinneissa Koskelan alueella. Nyt on tarkoitus päästä arvioimaan lääkehoitoprosessin kokonaisuutta ja turvallisuutta moniammatillisesti.

Helsingin kaupungin Kivelän lähialueen ylihoitaja Claudia Hellström kokee, että palvelu auttaa tunnistamaan, mihin riskikohtiin tulisi lääkehoitoprosessissa puuttua.

– Yhteistyön kautta saamme apua lääketurvallisuuden ja lääkehoidon laadun kehittämiseen, hän tiivistää.

Turvallisen lääkehoidon tuki -palvelu tarjoaa hoivayksiköille ja kotihoidolle järjestelmällisen tavan ja työkalut lääkehoidon riskien tunnistamiseen ja hallintaan. Näin hoivayksikkö tai kotihoito voi kehittää lääkitysprosessejaan entistä turvallisemmiksi. Palvelua tarjoavan apteekin farmaseutti tai proviisori tekee yhteistyötä yksikön henkilöstön kanssa. Hän ei ohjeista toimintaa, vaan ainoastaan auttaa henkilökuntaa turvallisuuden kehittämisessä.

Palveluun sisältämät neljä riskienhallinta työkalua käydään nyt läpi kuudessa Helsingin kotihoidon tiimissä. Tulokset käydään läpi marraskuun lopussa.

Apteekista ammattitaitoa

Punavuoren apteekissa uskotaan, että prosessit sujuvoituvat molemmilla tahoilla lääkitysturvallisuuden ollessa keskiössä.

– Yhteistyö on ollut hyvin antoisaa työntekijöille. On aina mielenkiintoista ja haasteellista ottaa uudenlaista roolia yhteistyössä kotisairaanhoidon kanssa, apteekkari Anna Westerling Punavuoren apteekista toteaa.

– Vaatii aina aktiivisuutta, että yhteistyötä pystyy tällä tavalla syventämään. Kaikki on kuitenkin mahdollista kun yhdessä lähdetään tekemään, hän painottaa.

Claudia Hellström toivoo, että yhteistyö auttaa hyödyntämään apteekin osaamista kotihoidossa.

– Voisimme hyödyntää kotihoidossa esimerkiksi heidän järjestämiä koulutuksia, Hellström pohtii.