Lääkehoidon turvallisuudesta ei tingitä korona-aikana. Kuva: Taru Vanhala
Uutinen

Apteekit tukevat turvallista lääkehoitoa myös korona-aikana

18.03.2021 | 09:16

Teksti : Erja Elo

Jaa artikkeli:

Tänään (18.3.) vietetään jälleen kansallista Lääkehoidon päivää. Teemana on lääkehoidon turvallisuus koronapandemian aikana.

Lääkehoidon päivä näkyy apteekeissa erilaisina tempauksina. Oulun Rotuaarin apteekissa päivään on panostettu aivan erityisesti tekemällä puolen tunnin mittainen video, jolla esitellään turvallista lääkehoitoa eri näkökulmista.

Video on tarkoitettu apteekin omille asiakkaille, mutta se on kaikkien katsottavissa apteekin nettisivuilta ja YouTube-kanavalta. Apteekkari Minna Liljamo uskoo, että apteekki voi hyödyntää videota jatkossakin sidosryhmäyhteistyössä. 

Kansalaisilla ei hänen mukaansa ole useinkaan käsitystä siitä, millä eri tavoilla apteekit edistävät turvallista lääkehoitoa.

Lääkeneuvonnalla minimoidaan esimerkiksi lääkkeiden yhteisvaikutusten riski ja varmistetaan, että asiakas saa lääkkeestään parhaan mahdollisen hyödyn.

– Meillä apteekeissa jokainen päivä on turvallisen lääkehoidon päivä, huomauttaa Liljamo.
 

Apteekit esittelevät LOTTA-listaa

Lääkehoidon päivänä Rotuaarin apteekki markkinoi myös lääkehoidon onnistumisen tarkistuslistaa eli LOTTA-listaa.

Kyseessä on Fimean viime vuonna julkaisema työkalu, joka auttaa kartoittamaan lääkehoidon riskejä. Oulun Rotuaarin apteekin tiskissä listaa tarjotaan matalalla kynnyksellä asiakkaiden mukaan. Apua listan täyttämiseen voi kysyä apteekista.

Muutkin Apteekkariliiton jäsenapteekit kannustavat lääkehoidon päivänä LOTTA-listan käyttämistä. Lista on suunnattu yli 65-vuotiaille, jotka voivat kahdeksaan kysymykseen vastaamalla selvittää, onko oma lääkehoito kunnossa. Listan voi tulostaa itselleen Fimean sivuilta.

Iäkkäät ovat alttiita sekä lääkehaitoille että lääkehoidossa tapahtuville virheille. Ongelmia riittää, sillä tutkimuksen mukaan joka neljäs ikääntyneiden erikoissairaanhoidon päivystyskäynti johtuu lääkehaitoista.

Lääkehoidossa on ongelmia erityisesti yli 65-vuotiailla. Kuva: ingimage

Päätapahtumana THL:n webinaari 

Lääkehoidon päivän päätapahtumana on THL:n iltapäiväwebinaari, joka käsittelee koronarokotteiden turvallisuutta. Webinaari on avoin kaikille kansalaisille.

Livetapahtumaan ja siitä tehtävään tallenteeseen pääsee THL:n tapahtumakalenterissa olevan linkin kautta.

Lääkehoidon päivänä julkaistaan myös Kansallisen potilas- ja asiakasturvallisuuden kehittämiskeskuksen tuottama video, jolla autetaan potilasta valmistautumaan etävastaanotolle.