Uutinen

Apteekit testaavat diabetesriskiä

14.11.2011 | 11:23

Apteekit ovat mukana Tunnetko tämän tyypin? Me tunnemme! -kampanjassa testaamassa ihmisten riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen.

Suurten kansansairauksien riskiryhmien seulonta on osa apteekkien kansanterveystyötä. Syyskuun aikana apteekeissa testattiin lähes 3 700 asiakkaan diabetesriski yksinkertaisella ja luotettavalla testillä.

– Apteekki ovat matalan kynnyksen terveydenhuollon toimija. Apteekit tavoittavat myös sellaiset ihmiset, joita muu terveydenhuolto ei tavoita. Esimerkiksi ihmiset, jotka eivät tiedä sairastavansa tai olevansa sairastumisriskissä, asiantuntijaproviisori Tuula Teinilä Suomen Apteekkariliitosta toteaa.

Kampanjaan osallistuneet 153 apteekkia ohjasivat testitulosten perusteella noin 700 asiakasta hakeutumaan jatkotutkimuksiin. Lisäksi 1 500 asiakasta sai elintapaohjausta apteekista.

Pietarsaaren Medi-apteekki teki syyskuun aikana 107 diabeteksen riskitestiä. Apteekin ja paikallisen diabetesyhdistyksen järjestämänä Riskitestipäivänä tehtiin yli 40 testiä.

– Kampanjan avulla on hyvä tuoda diabetesta ja siihen liittyviä riskejä tunnetuksi ja tukea ennaltaehkäisevää työtä. Asiakkaan elämäntapaohjaus ja riskien arviointi on helpompaa ja fiksumpaa kampanjan puitteissa, pohtivat Medi-apteekin diabetesyhdyshenkilöt Sanna-Leena Sulkakoski ja Seija Wistbacka.

Kampanjan merkeissä saatiin myös alkuun yhteistyötä paikallisen terveyskeskuksen kanssa.

– Kaikissa kolmessa Pietarsaaren apteekeissa tehdään riskitestejä Maailman diabetespäivänä maanantaina 14. marraskuuta. Paikalla apteekeissa on myös diabeteshoitaja. Kyseessä on diabetesyhdistyksen, apteekkien ja terveyskeskuksen yhteistempaus, kertoo Wistbacka.
 
Noin 200 000 suomalaista sairastaa tietämättään tyypin 2 diabetesta. Tunnetko tämän tyypin? Me tunnemme! on Diabetesliiton kampanja diabetesriskissä olevien ja tietämättään sairastavien tavoittamiseksi. Suomen Apteekkariliitto on mukana kampanjassa yhteistyökumppanina. (MS)