Uutinen

Apteekit rajoittavat parasetamolin myyntiä Ruotsissa

26.10.2016 | 12:05

Teksti : INKERI HALONEN

Parasetamolitablettien myynti muualla kuin apteekeissa kiellettiin vuosi sitten. Pian alle 18-vuotiaat voivat ostaa  apteekeista vain yhden pakkauksen kerrallaan.

Ruotsissa apteekit haluavat vähentää entisestään särkylääke parasetamolista aiheutuvia tahallisia tai tahattomia haittoja etenkin nuorille.

Marraskuun alusta lähtien alle 18-vuotiaat voivat ostaa apteekista vain yhden parasetamolitablettipakkauksen kerrallaan.

Näin yritetään entisestään kitkeä parasetamolitablettien hamstraamista etenkin impulsiivisissa itsemurhayritystilanteissa.

Väärinkäytettynä parasetamoli aiheuttaa vakavia maksahaittoja, jotka voivat johtaa myös kuolemaan.

Myrkytykset lisääntyivät 40 prosenttia kauppamyynnin sallimisen jälkeen

Tasan vuosi aiemmin, marraskuun alussa 2015, parasetamolitabletit poistettiin kauppojen, huoltoasemien ja kioskien valikoimista.

Syynä oli viranomaisten huoli apteekin ulkopuolelle laajennetun myynnin vaikutuksesta lisääntyneisiin parasetamolimyrkytyksiin – ne olivat kasvaneet 40 prosenttia kauppamyynnin sallimisen 2009 jälkeen.

Suurin osa myrkytyksistä oli tehty tablettivalmisteilla, ja myrkytysyritykset olivat olleet tahallisia.

Rajoitus ei ole aukoton

Ohje yhden paketin kertaostosta on ollut käytössä aiemmin maan joissakin apteekkiketjuissa, mutta nyt säännöstä tulee valtakunnallinen, kertoo Ruotsin apteekkialaa edustava Sveriges Apotekföreningen.

Rajoitus ei koske muita parasetamolivalmistemuotoja, kuten poretabletteja tai oraaliliuoksia.

Ruotsin apteekkiyhdistyksen toimitusjohtaja Johan Wallér toivoo, että apteekit voivat näin osaltaan ainakin hidastaa itsemurhahakuisen nuoren toimintaa.

Mikään ei kuitenkaan estä asiakkaita hakemasta parasetamolitabletteja useita eri apteekeista paketti kerrallaan.

Asiasta uutisoi Läkemedelsvärlden.