Uutinen

Apteekit mukana Mielinauha-keräyksessä

08.04.2020 | 08:54

Teksti : ERJA ELO

Koronapandemia koettelee monen mielenterveyttä. Apteekkariliiton jäsenapteekit ovat mukana keräyksessä, jossa tuetaan kotimaista kriisiauttamista.

Maailmassa eletään nyt poikkeuksellisia aikoja, ja moni tarvitsee mielenterveyden kriisiapua. Avun tarvitsijoita on enemmän kuin auttajia, sillä esimerkiksi Suomen Mielenterveys ry:n kriisipuhelin ja verkkoauttaminen ovat kuormittuneet yhteydenotoista.

Kriisityöhön hankitaan lisää rahaa Mielinauha-keräyksellä, johon myös Apteekkariliiton jäsenapteekit osallistuvat.

Keräyksellä varmistetaan, että yhä useampi saa tukea elämän vaikeisiin hetkiin.

– Ihmiset tarvitsevat nyt kuuntelijoita ja keskusteluapua. Mielinauha-keräys tarjoaa hyvän tilaisuuden näyttää välittävänsä niistä, jotka tarvitsevat tukea ja apua, kertoo Suomen Mielenterveys ry:n toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi.

Mikael Gabriel kampanjassa mukana

Kampanjalle kasvonsa antanut Mikael Gabriel valitsi tämän vuoden viestiksi sanat ”Minä kuuntelen”, koska hädän hetkellä jokainen meistä tarvitsee kuuntelijaa.

– Olisi tärkeää, että ihmiset kuuntelevat ja tukevat toisiaan tällaisena aikana, kun ilmassa on negatiivisia viboja tulevaisuudesta. Pidetään yhtä ihmiskuntana ja hoidetaan homma himaan, niin päästään jatkamaan normaalia elämää.

Yhtenä kampanjan tavoitteena on vähentää mielenterveyden häiriöihin liittyvää stigmaa. Mikael Gabriel on puhunut avoimesti ongelmistaan.

– Tuntuu, että nykypäivänä monet ihmiset ovat yksinäisiä ja heillä on paha olo. Olen itsekin kamppaillut paljon mielenterveysasioiden kanssa, joten aihe on lähellä sydäntäni.

Rikkinäisen lapsuuden ja lastenkodissa vietettyjen vuosien jälkeen hän kiipesi suomirapin huipulle, mutta alkoi kärsiä ahdistuksesta ja uupumuksesta. Kun suurinkaan menestys ei tuonut tyytyväisyyttä, hän jäi loppuvuodesta 2018 pitkälle tauolle.

Kuukausien kuluessa ilo palasi elämään. Nyt hän tekee muuttuneena ja onnellisena miehenä paluuta kesän festarilavoille, vaikka koronapandemia saattaakin muuttaa suunnitelmia.

Tukea kotimaiseen kriisiauttamiseen

Suomen Apteekkariliiton jäsenapteekit ovat Mielinauha-kampanjassa mukana kolmatta kertaa. Viime vuonna mielinauhojen ja APTEEKKI-sarjan kampanjatuotteiden myynti tuotti liki 27 000 euroa, mikä ylitti kaikki odotukset.

Apteekit voivat osallistua Mielinauha-keräykseen ottamalla vihreitä mielinauhoja joustavasti myyntiin ajalla 1.4.–15.8. oman liiketoiminnan salliessa.

– Apteekkariliitto oli aktiivisesti kampanjan valmistelussa mukana ja apteekeilla oli kova tahto osallistua, mutta koronatilanteen vuoksi koko maailma on mullistunut. Nyt kampanjan aloitus viivästyy ja apteekeissa tehdään, mitä voidaan, sanoo Apteekkariliiton Brand Manager Elina Aaltonen.

Koronaepidemia näkyy ja kuuluu myös apteekeissa, kun asiakkaat purkavat huoltaan koronaviruksen leviämisestä. Apteekeissa halutaan tukea ihmisten henkistä hyvinvointia pandemian aikana.

– Kuunnellaan ja pidetään huolta toisistamme näinä poikkeuksellisina aikoina – yhdessä selviämme eteenpäin, Aaltonen kannustaa.