Kotona tehtäviä pikatestejä tehdään pääasiassa oman mielenrauhan vuoksi. Kuva: Ingimage
Uutinen

Apteekit: Kotona tehtäviä koronatestejä käytetään vastuullisesti

20.08.2021 | 09:21

Teksti : Hanna Hyvärinen

Jaa artikkeli:

Kesätapahtumat ja nousevat tartuntaluvut ovat näkyneet apteekeissa koronatestien myyntiluvuissa. Testi tehdään useimmiten varmuuden vuoksi esimerkiksi ennen tuttujen tapaamista.

Kotona tehtäviä koronatestejä on ollut saatavilla apteekeissa ja päivittäistavarakaupoissa keväästä lähtien, ja kesän mittaan niiden kysyntä on kasvanut. Etenkin heinäkuusta lähtien, tartuntalukujen lähtiessä kasvuun ja tapahtumakesän ollessa samalla kiivaimmillaan, testejä on ostettu selvästi aiempaa enemmän.

Myös lomien loppuminen ja koulujen alkaminen on näkynyt testien myynnissä. Paikoin on uutisoitu jopa testien loppumisesta.

Kokoomus esitti keskiviikkona, että apteekeissa ryhdyttäisiin tekemään koronatestejä, mutta vielä toistaiseksi apteekit myyvät pikatestejä kotona tehtäväksi.

Apteekkari-lehti kysyi kotitestien menekistä apteekeista eri puolilta Suomea. Pikakyselyyn vastasi noin 80 apteekkia, joista neljännes kertoi, että kysyntä on juuri nyt kovaa. Lähes puolet kertoi huomanneensa kysynnässä kasvua aiempaan verrattuna.

Kesän festarit näkyivät

– Alueen kesätapahtumat ja festarit, kuten Qstock, Pride ja Varjo-festivaalit ovat selkeästi vaikuttaneet myyntiin, arvioi oululaisen Rotuaarin apteekin apteekkari Minna Liljamo.

Apteekin farmaseutin Annamari Salmisen mukaan testejä on ostettu esimerkiksi festivaalien jälkeen, ennen kuin on menty tapaamaan vaikkapa iäkkäitä vanhempia.

– Testejä ovat ostaneet myös ulkomailla asuvat suomalaiset, jotka ovat tulleet lomalle Suomeen. Moni haluaa varmuuden vuoksi tehdä testin, ennen kuin tapaa tuttuja.

Salmisen mukaan testejä siis käytetään varsin vastuullisesti, ja sen rajoitteet tiedostetaan.

– Silti aina muistutamme, että kotitesti ei korvaa terveydenhuollossa tehtävää testiä, ja että jos on oireita, täytyy aina hakeutua terveydenhuollon testiin.

Myös testin ohjeet käydään asiakkaiden kanssa läpi tarvittaessa kohta kohdalta.

– Ihan avataan paketti ja katsotaan, mikä on mikäkin testin osa ja mitä niillä tehdään. Ohje on aika pitkä, mutta jos sen malttaa lukea läpi, testin tekemisen pitäisi kyllä onnistua, Salminen sanoo.

Julkisuus lisää kysyntää

Samaa mieltä on farmaseutti Satu Koivula Tampereen Koivu Apteekista.

Tampereella testien kysyntää nosti etenkin heinäkuussa järjestetty Tammerfest.

– Sittemmin kysyntäpiikkejä on näkynyt lähinnä silloin, kun lehdissä on ollut juttuja testeistä, Koivula kertoo.

Tampereella on huomattu sama ilmiö kuin Oulussa: ihmiset ovat valistuneita siitä, mihin kotitesti kelpaa, ja mihin ei.

– Varmuuden vuoksi ja oman mielenrauhan takia niitä tehdään. Tuntuu olevan hyvin tiedossa, ettei kotitesti korvaa terveydenhuollossa tehtävää testiä.

Neuvoja kysytään

Koivula on muistuttanut testien ostajia muun muassa siitä, että kädet kannattaa pestä huolella ja nenä niistää ennen testin tekoa.

– Ja että testin tekemiseen kannatta varata tarpeeksi aikaa, jotta sen ehtii tehdä kerralla alusta loppuun.

Tamperelaisia asiakkaita on Koivulan mukaan askarruttanut lähinnä se, kuinka syvälle nenänieluun testitikku täytyy työntää. Monilla on kokemusta terveydenhuollon pcr-testistä, jossa tikku menee varsin syvälle.

– Heitä helpottaa tieto, että kotitestin tikku työnnetään vain kahden ja puolen sentin syvyyteen. Tikkua täytyy kuitenkin pyöritellä hyvin ja molemmissa sieramissa.